Csődhullámra számít a német munkaügyi hivatal

2020. október 2. 12:48
Az idén többen kerültek utcára csőd miatt, mint tavaly.

A német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) arra készül, hogy csődhullám miatt erőteljesen nő azok száma, akiket segélyezni kell a munkájuk elvesztése miatt. Detlef Scheele, a BA elnöke a Bild magazinnak adott interjúban elmondta, hogy a hivatal „rendkívüli helyzet” kezelésére készíti fel 250 alkalmazottját arra az esetre, ha csődhullám miatt tömegek kerülnének az utcára. A BA már tavasszal megkezdte a felkészülést a csőd miatt munkájukat elvesztő alkalmazottak ellátására.   

Az idei évre 950 millió eurót különített el „csődpénz” kifizetések finanszírozására a munkaügyi hivatal, 2021-re pedig 1,6 milliárd eurós keretet tervez felállítani. A csőd miatt utcára kerülőknek három hónapig jár a nettó fizetésükkel megegyező „csődpénz”.   

Az idén többen kerültek utcára csőd miatt, mint tavaly

Az idén már 350 millió euróval több csődpénzt fizettünk ki, mint 2019-ben, összesen 600 millió eurót” – mondta Detlef Scheele. A német kormány az év elején enyhítette a csődeljárás kérelmére vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megkönnyítse a járvány miatt fizetésképtelenné vált vállalatok számára a válság átvészelését. Eszerint a túlzott mértékben eladósodó és a fizetésképtelen vállalatok szeptember végéig felmentést kaptak a csőd kötelező bejelentése alól.

Október elsejétől a fizetésképtelen vállalatok számára ismét életbe lépett a csőd bejelentésének a kötelezettsége, a túlzottan eladósodott vállalatok számára viszont még nem.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés