Radikalizmus Amerikában

2020. október 1. 11:52

Topolánszky Ádám
Magyar Nemzet
A szélsőséges mozgalmak hatása az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és a világra.

„Az Amerikai Egyesült Államok egészének működését és külkapcsolati rendszerét is beárnyékolhatják azok a radikális-szélsőséges mozgalmak, amelyek az elmúlt évtizedek során gyökeret vertek Amerikában. Ezek gyűjtőtégelye az M4BL, azaz Movement for Black Lives (Mozgalom a Fekete Életekért). Legütőképesebb anarchista egységei pedig a már sokak számára jól ismert Black Lives Matter (Fekete életek számítanak), valamint a National Conference of Black Lawyers és az Ella Baker Center for Human Rights. Összesen mintegy ötven szervezetet tömörít az M4BL ernyőszervezet. Ezek közül a BLM-mozgalom a legkiterjedtebb és a legjobban finanszírozott. Az Antifa-mozgalom is aktív építőkockáját képezi annak a nagyobb ívű neomarxista politikai akcióhullámnak, amely a fennálló rendszer megbuktatását irányozza elő az Egyesült Államokban.

A Black Lives Matter saját krédója szerint az afroamerikaiak egyenlő bánásmódjáért küzdő mozgalom. A BLM-mozgalmat Patrisse Khan-Cullors, Opal Tometi, valamint Alicia Garza afroamerikai feminista nők alapították 2013-ban. A szervezet alapüzenete, hogy mindenki megérdemli a jogszerű rendőri eljárást, még akkor is, ha egyes bűncselekmények esetén kimutatható egyértelmű érintettsége. Az ezzel kapcsolatos zavargások nemrég a fekete ­George Floyd halálának rendőri túlkapására voltak kihegyezve.

A BLM alapítása arra az időpontra datálódik, amikor felmentették azt a floridai rendőrt, aki lelőtt egy fegyvertelen fekete férfit, Trayvor Martint 2012-ben. Ekkor terjedt el – javarészt tévesen – a baloldali sajtóban és médiában, hogy az Amerikai Egyesült Államokban több fekete fiatalt ér rendőri brutalitás, mint fehéret. Hogy fehér rendőrök fekete embereket ölnének meg, természetesen már önmagában abszurd állítás és statisztikailag sem állja meg a helyét. Az adatok makacs dolgok, amelyek azt igazolják, hogy több ezer fekete esik áldozatul évente más feketék által elkövetett fegyveres konfliktusnak Amerika nagyvárosaiban. Ezzel szemben a fehér rendőrök által megölt fekete szabálysértők száma kevesebb, mint egy tucat évente.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés