Északra akart szökni a lelőtt dél-koreai férfi

2020. szeptember 29. 08:35

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a történtek miatt bocsánatot kért a dél-koreai néptől.

2020. szeptember 29. 08:35

Vélhetően Észak-Koreába akart szökni az a dél-koreai tisztségviselő, akit észak-koreai katonák lelőttek a két országot elválasztó tengeri határnál – derül ki a dél-koreai parti őrség kedden közzétett vizsgálatából. A vizsgálat szerint a férfi halála előtt kifejezte szándékát, miszerint északra akar menni, hírszerzési források szerint pedig korábban kapcsolatba is lépett Phenjannal. A parti őrség információi szerint a férfi mintegy 330 millió von (körülbelül 88 millió forint) adósságot halmozott fel, az összeg 80 százalékát szerencsejáték miatt. A vizsgálat – amely során a bankszámla-adatokat is kikérték – kiderítette, hogy a férfi nem sokkal az eltűnése előtt találkozott a dél-koreai védelmi minisztérium több tisztségviselőjével. A vizsgálat kizárta a balesetet és az öngyilkossági szándékot, az utóbbi esetében rámutatva arra, hogy a férfi mentőmellényt viselt. Mindazonáltal az áldozat testvére szerint a  dél-koreai halászati minisztérium alkalmazásában álló fivére véletlenül esett a tengerbe a kormányzati megfigyelő hajóról. A dél-koreai hatóságok azonban a tengeráramlatok tanulmányozását követően arra az álláspontra jutottak, hogy a víz nem sodorhatta a férfit véletlenül észak-koreai területi vizekre, szándékosan kellett odaúsznia, ráadásul az áramlatokkal szemben.

A férfi szeptember végén tűnt el a két ország tengeri határának közelében, nem sokkal később pedig a dél-koreai védelmi minisztérium azt jelentette, hogy Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették.    Phenjan elismerte, hogy a térségben járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra, hozzátéve, hogy a katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el. Az észak-koreai vizsgálat aláhúzta azt is, hogy  a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem „a tengeren hánykolódó felszerelést” égették el, a vírus elleni védekezés jegyében. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a történtek miatt bocsánatot kért a dél-koreai néptől, Szöul pedig azt javasolta, hogy a két ország közösen vizsgálja ki a lelőtt tisztségviselő halálának körülményeit.

Az eset vihart kavart Dél-Koreában, bírálatok kereszttüzébe került a két Korea közeledését régóta szorgalmazó Mun Dzse In dél-koreai elnök is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. október 02. 13:24
Koreák: egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól: https://egyvilag.hu/temakep/076.shtml
56október
2020. szeptember 30. 20:31
Hogy is mondták ezt gyerekkoromban? "Aki hüje hajjon meg!" Hát, ennyi.
Mandarin.
2020. szeptember 29. 23:25
Szerencsétlen hülye megunta az életét, ott még nem Brüsszel parancsol, nincs szabad mászkálás az országhatáron, arrafelé egy migráns sem szeretne élni!
Akitlosz
2020. szeptember 29. 18:11
Van ahol még tudják, hogy hogyan lehet és kell az országhatárt megvédeni. Ha az EU is így járna el gyorsan drasztikusan visszaesne az illegális határátlépések száma. Nem Afrikát célszerű pénzzel tömni, hanem csak a határőröket lőszerrel és meg van oldva a "migrációs válság".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik