Minden köznevelési intézményben mérik majd a tanulók testhőmérsékletét

2020. szeptember 28. 14:49

A nagyobb iskolákban hőkapukat szerelnek fel.

2020. szeptember 28. 14:49
null

Felkészült és fegyelmezett a koronavírus-járvány elleni védekezés a köznevelésben – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára egy budapesti iskola előtt hétfőn.

Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy eddig 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben hirdettek rendkívüli szünetet, általában egy-egy csoportnak. Ez 0,57 százalékot jelent. A 3079 iskolából 7-ben volt rendkívüli szünet, és 118 esetben rendelt el az operatív törzs digitális munkarendet, jellemzően szintén egy-egy osztálynak. Ez arányaiban az iskolák 4 százaléka.

A kormány döntése értelmében október 1-jétől még tovább szigorítják a védekezést – emelte ki az államtitkár. Valamennyi köznevelési intézményben mérik majd a tanulók testhőmérsékletét.

Annak érdekében, hogy ez megvalósítható legyen, több mint 41 ezer digitális hőmérő kiosztása indul el, ezenkívül ott, ahol egyszerre több mint 400 gyermeknek kell bejutnia az iskolai épületbe, hőkapukat szerelnek fel. Ezek is segítik a védekezést, a fertőzöttek kiszűrését – tette hozzá.

Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott: mindenütt van aggodalom, mert „az ellenség láthatatlan”, nehezen jósolható meg, hogy hol fog felbukkanni. Jó tapasztalat, hogy tömeges fertőzés még egyetlen óvodában, iskolában sem fordult elő – hangsúlyozta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2020. szeptember 29. 08:23
Tökjó, eltart mejd egy darabig a beléptetés. Nem baj, álljanak csak sorba. Hiába méred meg a gyerek lázát otthon, nem hiszik el neked a suliban, meg hát útközben is belázasodhatott. Gyerekemnek múltkor 34.6ot mértek azzal a vonalkódolvasóval, azt mondták nem beteg, bemehet. Nem pótcselekvés egy kicsit sem.
harpec
2020. szeptember 28. 16:11
Nos, ahelyett, hogy mindenki csak azt mondogatja, mi a rossz intézkedés, kicsit kreatívabbnak kéne lenni és mindenkinek elmondani, szerinte mi lenne a jó. Szerintem pl. a maszkviselés mindenhol kötelező legyen beltéren, azt az iskolát, egyetemet, munkahelyet ahol megjelent a vírus lezárni és home office-ra meg online oktatásra átállítani. Ahhoz kellene segítség, hogy ezt fejlesszék. Ahol mérik a hőmérsékletet ott 37,3 felett nem engednék be senkit. Ha valaki csak simán náthás, akkor ennél feljebb nem megy. Influenza pedig nem csak a Covid formában veszélyes. Időseknek és krónikus betegeknek idősávot tartanék a boltokban, de én max. két órát, vagy többet de nem minden nap, és azzal, hogy fiatal nem mehet be akkor, de az idősek mehetnek bármikor, csak akkor övék a felelősség. Ötven felett és a krónikus betegeknek bármely korban engedném az otthonról dolgozást. Ha ez nem lehetséges, otthon maradhat aki akar, valami alacsony bérért, ezt állná az állam. Kirúgni tilos a következő egy-két évben. Orvoshoz csak időpontra lehet menni kivéve a sürgősségit és persze marad az online felírás. Igen, szerintem az élet fontosabb a gazdaságnál még enyhe járvány esetén is. De meggyőzhető vagyok jobb javaslatokkal.
pgabi
2020. szeptember 28. 15:48
Egy hétszáz fős iskolánál kiszámolta az OT, hogy mennyi idő alatt lehet beléptetni a gyerekeket (1/2 8-tól lehet bemenni az iskola épületébe és 8-kor kezdődik a tanítás)? Akik addig, persze egymás hegyén-hátán az utcán állnak esőben, hóban, szélviharban. A kisebb gyerekek szülei várják meg a lázmérést az iskolánál (ez volt a jó tanács) - valszeg kénytelenek is megvárni, hiszen nem hagyják az utcán egyedül a kisgyereket, az hogy "esetleg" munkába kell menniük, senki nem zavar. Ismét példát kaptunk a racionálisan felépített, átgondolt rendelkezésre.
Menhetten
2020. szeptember 28. 15:19
Amennyiben a WHO ajánlásokat követi a kormány, akkor ezeket a javaslatokat kellene betartani: - A gyanús eseteket a tünetek kezdetétől számítva 48 órán belül fel kell deríteni és 24 órán belül tesztelni. Ez jelenleg nem történik meg a tesztre néha több, mint egy hetet is várni kell. - Amennyiben a diagnosztikai kapacitás nem elégséges, akkor a teszteket priorizáltan kell elvégezni. Elsősorban a veszélyeztetett csoportokat (idősek), egészségügyi dolgozókat stb... kell szűrni. Ezzel szemben országosan nincsen tervezett szűrés az egészségi dolgozókra nézve, ezt egy-egy munkahely maga, mint a SOTE végzi el, szervezetten ilyen nincs. - Amennyiben a helyi labor kapacitások beteltek, akkor nemzetközi kapacitásokat is igénybe kell venni, sőt állatorvosi laborokat is be kell állítani a tesztelésre. Tekintettel arra, hogy mást el sem tudok képzelni, mint a laborkapacitások tetőzését, így nem marad más megoldás, csak a nemzetközi segítség kérése. Tehát nincs más megoldás, mint az Unió, vagy a V4-ek segítsége, a WHO ajánlások szerint ez szükséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik