Román soviniszta ármány ellenére tarolt a magyar jelölt Szatmárnémetiben – interjú

2020. szeptember 28. 16:15

Hamis, magyar nyelvű, nacionalista szövegű SMS-eket küldözgettek a román pártok az RMDSZ nevében a román lakosoknak, hogy kirántsák a polgármesteri széket Kereskényi Gábor alól; a politikus meggyőző fölénnyel, a voksok abszolút többségével képes volt újrázni az egyébként kétharmados román többségű partiumi városban.

2020. szeptember 28. 16:15
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Úgy tűnik, bonthatják a pezsgőt, Vásárhelyt megszerezte, Szatmárnémetit megtartotta az RMDSZ. Mennyire volt borítékolható az Ön győzelme?

A részvételi arány 10 százalékkal elmaradt a négy évvel ezelőttinél, ebből azért már urnazáráskor lehetett arra következtetni, hogy nincs kifejezetten váltó hangulat. Négy évvel ezelőtt volt, akkor – ellenzékből – könnyebb dolgunk is volt, mint most, hivatalban lévő csapatként, de a szavazóink egy jelentős része jelezte, hogy ők elmentek, voksoltak, és hogy továbbra is a város fejlődését szeretnék támogatni. Itt, Szatmárnémetiben sajnos nem voltak exit poll felmérések, a nagy romániai pártok szempontjából nem volt olyan fontos, főleg, hogy a közvélemény-kutatások korábban is azt mutatták, hogy az RMDSZ csapatának van a legnagyobb esélye győzni.

S mit lehet tudni az eredményekről?

A jelenlegi feldolgozottság 45 százalékos, a 15 500 voksból egyébként 8 000 az enyém, ez mintegy 55 százaléknak felel meg, de a végeredmény még természetesen változhat (időközben a végleges eredmények alapján Kereskényi 52 százalékot ért el több mint 18 ezer szavazattal, a második helyre az USR-es, korábban alig ismert Radu Panai csúszott be csupán 17 százalékkal – a szerk). Ez messze meghaladja a magyarság 34 százalékos arányát a városban, amire kimondottan büszkék is vagyunk.

Több helyről, de elsőként Marosvásárhelyről érkeztek hírek masszív csalási kísérletekről. Önöknél mennyire probléma ez?

Nagyon komoly probléma, ezért is dolgoztunk az utolsó percekig, hogy a számlálásnál is a lehetőség szerint megelőzzük a különféle incidenseket. A szavazók szállítgatását, taxiztatását egyébként nem tiltja Romániában a törvény, tehát ezellen jogi úton sajnos nem lehet fellépni, bár mi is kaptunk egyébként információt erről a sajnálatos jelenségről. Egyébként maga a kampány is kifejezetten uszító hangnemben zajlott, előfordult például, hogy az utolsó napokban egyesek azzal próbáltak zavart kelteni, és a város román lakosait ellenünk hangolni, hogy kifejezetten nekik magyar nyelvű SMS-eket küldtek, amelyekben az RMDSZ nevében azt írták, hogy „Szatmárnémeti magyar volt és magyar lesz”, értelemszerűen azért, hogy etnikai alapon tudják mozgósítani az RMDSZ ellen a román lakosságot – és ez csak egy volt a sok közül. Természetesen ez alkalommal megtettük a szükséges lépéseket, feljelentést is tettünk a választási irodánál és az ügyészségen is, és nagyon remélem hogy nem dőltek be a szatmáriak ennek az olcsó manipulációnak.

A város egyébként román többségű: mi a titka annak, hogy a kétharmados román többség ellenére Önt választották meg polgármesternek?

Négy éve sok szempontból könnyebb volt a helyzet, hiszen amikor váltóhangulatról beszélek, annak komoly alapjai voltak az akkori román városvezetővel szemben, hiszen a közigazgatás nem működött jól, a városháza korrupciós ügyektől volt hangos, aminek köszönhetően 42 százalékkal sikerült nyernünk, tehát jóval az etnikai arányok fölötti szavazataránnyal. Most négy év munkával a hátunk mögött sikerült fejlesztéseket beindítani, uniós pályázatokat lehívni, beindult a harmadik híd építése is a Szamoson 35 millió euró támogatásból, amivel harminc éve adós volt a város a lakóinak, vásároltunk húsz hibrid autóbuszt, és így tovább – ezeket a dolgokat pedig értékelik az emberek, etnikai hovatartozástól függetlenül. De persze a magyar lakosság az alap, a hűséges szavazótábor, amelyre számíthatunk, s emellett a román lakosság egy részének a szimpátiáját is bírjuk, különösen az értelmiségét, amelyik nem ül fel a soviniszta uszításnak, és látja, hogy mi a tét: a város további fejlődése, avagy visszasüllyedése a középszerűségbe.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orseolo Péter
2020. szeptember 29. 07:09
Mindent vissza.
Rocktoberi
2020. szeptember 28. 18:58
Az értelmiségi és a diplomás nem feltétlenül ugyanaz a kategória.
Mr. Tommy Lee
2020. szeptember 28. 18:58
Gratulálok! Az utolsó mondat a kulcs.
békalepcse
2020. szeptember 28. 16:51
Hajrá Gábor! Az RMDSZ bulin szerintem ott leszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik