Szijjártó: Magyarország az Ukrajnával való jószomszédságban érdekelt

2020. szeptember 23. 14:47
A külügyminiszter bejelentette, hogy a jóindulat jeleként ötven lélegeztetőgépet hozott Magyarországról kárpátaljai kórházaknak.

Magyarország az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt, mert a kialakult helyzet nem jó egyik országnak, illetve a kárpátaljai magyar kisebbségnek sem – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ungváron az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatóján. Jelezte továbbá az ukrán külügyminiszternek, hogy magyar részről készen állnak a beregszászi kórház felújításának részbeni finanszírozására, a záhonyi Tisza-híd felújítására, a beregszászi elkerülő és azt a határral összekötő út megépítésére, a nagyhódosi határátkelő megnyitására, valamint 2021-ig az M3-as autópálya kiépítésére az ukrán határig.

Ukrán-magyar sikertörténet lehet Kárpátalja?

Hat év alatt 90 milliárd forintot biztosítottunk ukrajnai fejlesztési programokhoz, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, fenntartjuk az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, biztosítjuk az ukrán állampolgárok tranzitját Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába, és a kelet-európai EBESZ-misszióban a magyaroké az egyik legnagyobb kontingens, s ez így marad a jövőben is” – emelte ki a magyar külügyminiszter.

Hozzáfűzte: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán-magyar „sikertörténetté” kell tenni. „Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra” – jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a párbeszéd a kárpátaljai magyar közösség jogainak biztosításáról.

Van esély a kettős állampolgárságra

Dmitro Kuleba kérdésre válaszolva közölte: van reális esély arra, hogy Ukrajnában is elfogadottá válik a kettős állampolgárság intézménye. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy ez Ukrajnában jóval szélesebb kérdés, ami nem csak a magyar kisebbséget érinti. Szijjártó Péter, szintén újságírói érdeklődésre elmondta, hogy Magyarország örömmel feloldaná Ukrajna NATO-val való kapcsolattartásának blokkolását. Szavai szerint ehhez egyetlen egy dologra van szükség, hogy a kárpátaljai magyarok azt jelezzék Budapestnek: megoldódtak a számukra fontos nyelvhasználati és oktatási kérdések.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójára vonatkozó kérdésre válaszolva, közölte: ezen a két ország egy átfogó jószomszédi megállapodást szeretne tető alá hozni, amelyet a hamarosan összeülő vegyes bizottságok készítenek elő. Hozzátette, hogy amint a három vegyes bizottság – a kisebbségi, a határmenti együttműködési és az infrastrukturális – sikeresen befejezi ezt az előkészítő munkát, elhárul minden akadály a találkozó megtartása elől.

(MTI)

Fotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter üdvözli egymást a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így igaz!
A nejem Szentpétetvári.
Ott nyugdíjas már. Itt csa akkor lesz, ha elérte a magyar nyugdíjkorhatárt.
Tehát, ha itt nem dolgozik, akkor a tb hozzájárulást (havi 7500 Ft) fizetni kell amíg el nem éri a magyar nyugdíjkorhatárt.
Ha elérte akkor lehet kérelmezni (mivel itt él) hogy itt kapja a nyugdíjat. Ehhez le kell mondani az orosz nyugdíjtól.
Itt él de szavazsti joga nincs. Nem szavazhatott az önkormányzati választáson a suomszéd franciával ellentéttel.
Hiába van állandó tartózkodási engedélye
Tehát amit Gyurcsányék mondanak az NEM IGAZ!

Pontosabban itt:
https://nyugdijbiztositas.tcs...
keresőbe:
Magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés