Kell-e a jobboldal a fiatalnak?

2020. szeptember 24.
A Fidesz elveszítette a fiatalokat – szól az utóbbi évek egyik gyakori baloldali narratívája. De vajon nemzetközi összehasonlításban is olyan „tragikus” a párt helyzete a korosztályban, mint állítják? Európai és amerikai példákon keresztül vizsgáltuk, van-e félnivalója a kormányoldalnak.

Kohán Mátyás és Szilvay Gergely írása a Mandiner hetilapban.

Közkeletű vélekedése a magyar politikának, hogy a Fidesz a városiak mellett a fiatalok szimpátiáját is elveszítette, idősödő szavazóbázisa okán pedig hamarosan leváltja majd a biológia – ha már az ellenzéknek önerőből nem sikerül. Ha azonban alaposabban megvizsgáljuk a számokat, más kép rajzolódik ki.

„Nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas”

Legutóbb a Medián készített 2020 februárjában olyan felmérést, amely korcsoportonkénti bontásban vizsgálta a magyar választók pártpreferenciáit. Ebből kiderül: a 18–29 évesek között is kényelmesen vezet a Fidesz, az összes fiatal szavazó 34 százalékát tudhatja maga mögött. Ebben a korosztályban a második a 11 százalékon álló Momentum volt, a harmadik a 8 százalékos Jobbik, a negyedik az 5 százalékos LMP, majd a DK a maga 4 százalékával. Az MSZP–Párbeszéd 1 százalékát is idevéve tehát az ellenzéket a Jobbikkal együtt is csak a fiatalok 29 százaléka támogatta, és ugyanennyien voltak a bizonytalanok. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas – még a teljes fiatal lakosság körében mért eredménye is magasabb, mint a nyugati jobboldali pártoké a biztos szavazók körében.

A 30 év alatti britektől aligha számíthat sok jóra Boris Johnson pártja<br>Fotó: MTI / EPA / Neil HalL

Nagy-Britannia

Nagy-Britannia talán az atlanti térség leginkább polarizált országa, ha az életkor és a pártpreferencia összefüggését vizsgáljuk: a YouGov 2019-es parlamenti választásról készített összesítése alapján a legfiatalabb, 18–24 éves korosztályba tartozók 56 százaléka a Munkáspártot támogatta, a konzervatívok támogatottsága pedig mindössze 21 százalékos volt körükben. Az életkori spektrum másik végén azonban mindez megfordul: a 70 év felettiek 67 százaléka volt konzervatív, 14 százalékuk munkáspárti. Korosztályonként felfelé haladva a Munkáspárt támogatottsága csökken, a toryké nő, és 39 év az „átbillenő életkor”: az ennél fiatalabbak jellemzően munkáspárti szimpatizánsok, az idősebbek toryk.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés