Október 1-jén indulhat a sztrájk az SZFE-n

2020. szeptember 22. 8:38
A munkáltató és a sztrájkbizottság szerdán kezdi meg a tárgyalásokat – közölte a HVG.hu.

Sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és polgársága hétfő délután 15 órakor a Vas utcai épület előtt, ahol bejelentették, az SZFE rektorhelyettese és kancellárja, mint munkáltató, valamint az SZFE dolgozóit képviselő sztrájkbizottság közti egyeztetés a sztrájkkövetelésekről szeptember 23-án, szerdán délelőtt kezdődik. Ezt követően összesen hét napon keresztül folynak majd a tárgyalások. Amennyiben a sztrájkkövetelések nem teljesülnek, illetve nem sikerül megállapodni, október 1-jétől az SZFE dolgozói sztrájkba lépnek.

Mint ismert, az SZFE dolgozói szeptember 10-én jelentették be, hogy benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz. Akkor azt írták, az új alapítványi fenntartó által rájuk erőltetett Alapító okirat és SZMSZ nemcsak az egyetem autonómiáját sértik, hanem a munkavállalók érdekeit is, ezért a dolgozók a sztrájk eszközével csatlakoznak az autonómiáért folytatott küzdelemhez.

Sztrájkbizottság

A kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a következő tagokból álló sztrájkbizottságot delegálták:

    Csató Kata, mesteroktató
    Forgács Péter, egyetemi docens
    Karsai György, egyetemi tanár, a Doktori Iskola vezetője
    Németh Gábor, egyetemi docens
    Veszprémi Judit, kommunikációs vezető

A sztrájkköveteléseket ugyan a munkáltatónak kellett volna beadni, de az SZFE-n speciális helyzet alakult ki, hiszen a sztrájkbizottság nem az Upor László vagy a dr. Vonderviszt Lajos hatáskörébe tartozó dolgokat kért. Ezért a követeléseket első körben a minisztériumnak adták be, azonban onnan kaptak egy levelet, hogy az ügy nem hozzájuk tartozik. A sztrájkbizottság ezért fordult most a munkáltatóhoz, ők pedig továbbítják majd a követeléseket a fenntartó kuratóriumnak.

A hallgatók szerint Palkovics elzárkózik a kommunikációtól

A hallgatók a hétfői sajtótájékoztatón bejelentették, hogy bázisdemokratikus úton megfogalmazták követeléseiket, amelyek központi alapja megsértett autonómiájuk visszaszerzése és garantálása. Közölték azt is, hogy hiába fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, aki jelenleg a fenntartó alapítvány alapító jogainak gyakorlója. A miniszter úr teljesen elzárkózik a hallgatókkal való kommunikációtól és a hallgatói autonómia garanciáinak biztosításától, ezért alaptörvényben biztosított alapjogaink védelme érdekében jogi lépéseket teszünk. A hallgatók a panaszbeadványukkal az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához fordulnak, hogy megvizsgálják az autonómiájukat sértő intézkedések és mulasztások során létrejött alapjogi visszásságot eredményező helyzetüket, és tegyék meg a kellő intézkedéseket a visszás helyzet felszámolása érdekében – írta meg a HVG.hu.

Fotó: Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton

Összesen 127 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tessék mondani minden covidos és kontaktja karanténban van? Tegnap 10 covidost ismert be Upor..

Válaszok:
pollip | 2020. szeptember 22. 11:43

Miután elismerten egy szervezetten előkészített ellenzéki provokatív-politikai akcióról van szó, itt ez az állítólagos sztrájk-"tárgyalás" csak egy újabb tragikomikus díszlet. Ez egy végtelenítettnek szánt történet, melybe viszont a dolog természete szerint a közvélemény is belefárad, a nemzetközi sajtó is elveszti az érdeklődését. Az állítólag autonóm-szuverén hallgatók az igazi vesztesek, mert bábjai egy háttéri ellenzéki manipulációnak. A kuratóriumnak dolgozik az idő! S a kuratóriumnak sokkal több eszköze van a - teljesen korrekt - céljai elérésére.

Már korábban is írtam, és ez továbbra is áll, a magyar államnak sürgősen el kell gondolkodnia a társadalomtudományi karok, művészeti karok, és egyéb nyúlványainak támogatásának a megszüntetésében.
Az állam súlyos milliókkal támogatja ezeket az intézményeket, melyek évtizedek óta komisszár keltetőként üzemelnek.
Nem csak, hogy haszontalan ezen képzések tömeges oktatása, de egyenesen kártékony is.
Ennek véget kell vetni, ne legyen többé alanyi jogon járó állami támogatás ezeken a képzéseken.
Állami támogatás csak egyéni elbírálás után, szociális rászorultság, vagy rátermettség szerint járjon.

Nagyjából, ez lesz, megmarad az SZFE működési költsége, a kuratórium pedig felvételt hirdet színészképzésre, és elindítja a tanévet, akár késleltetve, dec. 1-én.
És kész.
De, sajnálom ezeket a szegény gyerekeket, egy tanács:
"A hallgatók bázisdemokratikus úton fordultak Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, "...
Vegyétek már észre, kedves naiv hallgató fiatalok, ezzel nem mentek sokra.
Fejjel belefutni az üveges nagyajtókba, a falba homlokkal, és hasonlók, ez már felpiszkálná a CNN ingerküszöbét is.
Hát még, ha vérző arccal állnátok az őrséget, és közben mutogatnátok előre a karotokkal: ott jönnek, ott jönnek, oda lőj...

" hátha lesz kormányváltás és mehetnek vissza havi másfél milláért demagógiát, meg közhelyeket, meg szar poénokat tolni az embereknek."
Alinsky-"innováció" alapján, aki momentán zsidó volt...

"A férjemet politikai nézetei miatt, megalázó módon rúgták ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemről
Balogh Erika színésznő drámai története: hogyan bántak el azonnal a férjével, mihelyst Ascher Tamás lett a Színművészeti rektora."

Akkor már sokkal többen lehetnek.
Majd karanténból sztrájkolnak.

Szerintem már keresik a helyét. Tanár felvételt is hirdettek.

Kedves Viktor!

Még a héten zárjátok be az egyetemet, mindenki mehet privát tanodákba. Többségi igényt elégítenétek ki ezzel. Ezek itt állami költségvetésből nem végzik a dolgukat, a melós meg robotol.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés