Mesterséges intelligenciával küzdenek az antiszemitizmus ellen

2020. szeptember 22. 10:47
Egy nemzetközi kutatócsoport foglalkozik az üggyel.

A Decoding Anti-Semitism (Az antiszemitizmus dekódolása) nevet viselő projektben diskurzuselemzők, számítógépes nyelvészek és történészek vesznek részt, akik egy „rendkívül összetett, mesterséges intelligenciával működő megközelítést fejlesztenek ki az online antiszemitizmus azonosítására” – közölte hétfőn a projektet támogató Alfred Landecker Alapítvány. „Ahhoz, hogy megakadályozzuk egyre több és több felhasználó radikalizálódását az interneten, fontos azonosítani az antiszemitizmus valódi dimenzióit, tehát számításba vegyük a rejtett formáit is, melyek idővel nyílttá válhatnak” – mondta Matthias Becker, a projekt vezetője, a Berlini Műszaki Egyetem nyelvésze. A munkában a londoni King's College és más európai és izraeli tudományos intézetek munkatársai is részt vesznek.

Az alapítvány közlése szerint számítógépek segítenek átfésülni azt a rengeteg adatot és képet, amelyet az emberek pusztán hatalmas mennyisége miatt képtelen lennének befogadni. "Kutatások azt is kimutatták, hogy az antiszemita rágalmak és sértések nagy része implicit módon fejeződik ki, például kódnevek használatával – a jews (zsidók) szó helyett a hasonló hangzású juice (gyümölcslé) alkalmazásával –, vagy bizonyos összeesküvési narratívákra való utalásként, vagy sztereotípiák formájában, főként képeken keresztül" – áll az alapítvány közleményében. Mivel az implicit antiszemitizmust nehezebb észlelni, a mennyiségi és a mesterséges intelligencia által vezérelt megközelítés átfogóbb kutatást tesz lehetővé – vélik a szakértők.

Az online antiszemitizmus problémája az utóbbi időben növekedett, ami látható például az olyan összeesküvés-elméletek elterjedésében is, melyek szerint a koronavírust a zsidók alkották és terjesztették el. A jelenlegi projekt középpontjában elsőként Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság áll, később azonban más országokat és nyelveket is le fog fedni. Az Alfred Landecker Alapítványt 2019-ben hívták életre a populizmus, nacionalizmus és a kisebbségek elleni gyűlölet terjedésére adott válaszul. A projektet az alapítvány három millió euróval (egymilliárd forinttal) támogatja.

(MTI)

Kép forrása: Házkutatásra érkeznek rendőrök egy Berlin déli részében álló házba 2020. március 19-én, miután a német belügyminiszter betiltotta az Egyesült Német Népek és Törzsek nevű, szélsőjobboldalinak, rasszistának és antiszemitának ítélt szervezetet. MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ez felháborító!

De Bíró összellenzéki jelölt / kvázi Kétfarkú / Szerencsen már indul!..

De jó lesz nekünk.

Eltakarodhattok a redvás libsi anyátokba. A BLM egy nyíltan rasszista szervezet, mégsem lépnek fel ellene, sőt, támogatják.

A mesterséges intelligencia ellen meg antiszemitizmussal fogunk küzdeni?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés