Manfred Weber: Jogállam nélkül nincs pénz

2020. szeptember 22. 10:34
Az EU-s külső határ hatékony ellenőrzése az új menekültügyi politika legfontosabb eleme – jelentette ki a Die Weltnek az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

Az Európai Unió külső határának hatékony ellenőrzése a legfontosabb a közösség új menekültügyi migrációs politikájában – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője egy keddi német lapinterjúban. A Die Welt című lapban az Európai Bizottság szerdán bemutatandó javaslatai elé időzítve közölt interjúban Manfred Weber arra a felvetésre, hogy az EU új menekültügyi politikájában várhatóan kevéssé kapnak szerepet azok az eszmék, amelyeket Angela Merkel német kancellár a 2015-ös menekültválságban érvényre akart juttatni, kiemelte: „2015 hibája az volt, hogy az európai vitában szinte csak a szolidaritásról volt szó”, a menedékkérők EU-s tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus volt a középpontban, a határok biztosítása és az elutasított menedékkérők hazajuttatása pedig nemigen volt téma.

„Ezért a jövőben kiegyensúlyozott menekültügyi politikára van szükség, amely összhangot teremt a humanitás, a segítség és az ellenőrzés között” – mondta Manfred Weber. „A működőképes határellenőrzés az előfeltétele mindennek. Ha nem biztosítjuk és nem védjük meg az EU-s külső határt, akkor az embercsempész bandák, a maffia vagy Erdogan török elnök dönti el, hogy ki jön Európába” – mondta. „Ez elfogadhatatlan. Európának önállóan kell határoznia arról, hogy ki jöhet” – tette hozzá. Kiemelte, hogy „Európának a humanitás kontinensének kell maradnia”, vagyis védelmet kell nyújtania a politikai üldözötteknek és a sürgősen segítségre szorulóknak. Humanitárius kritériumok alapján kell dönteni, elsősorban a leginkább elesett embereket kell befogadni, „és nem a 22 éves fiatalembereket, akik egy menekülttáborban is jól megvannak” – fogalmazott Manfred Weber.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a többi között az EU és Törökország kapcsolatáról is szólt, kiemelve: be kell fejezni a csatlakozási tárgyalásokat, és meg kell mondani Törökországnak, hogy nem lesz EU-tag. Az európai parlamenti frakcióvezető a 2021-ben kezdődő hétéves ciklus EU-s költségvetéséről és a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló programokról elmondta, hogy „a pénzeket csak akkor lehet rendesen elkölteni, ha az újságírók szabadon dolgozhatnak és feltárják a korrupciót és a visszaéléseket, és ha a bíróságok függetlenül működve ránézhetnek a hatalmon lévők körmére”. Ezért „az EU-s milliárdok csak akkor érkezhetnek, ha mindenki betartja a jogállamiság elveit”. Hozzátette: „Lengyelországból vagy más országokból azt hallom, hogy érvényesítik a jogállami elveket”, és ha ez valóban így van, akkor nem kell aggódni az EU-s támogatási pénzek és a jogállamiság összekötése miatt. Rámutatott, hogy az EU-s költségvetés és a járvány hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásához az Európai Parlament hozzájárulása is szükséges. Ez a hozzájárulás pedig csak akkor lehetséges, ha megvalósul a támogatásokat a jogállami elvekkel összekapcsoló úgynevezett jogállamisági mechanizmus. „Különben a tagállamok január 1-jén nem kapják meg az EU-s milliárdokat. Jogállam nélkül nincs pénz” – mondta Manfred Weber.

(MTI)

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt kihagyta, hogy új jogállami elveket vezetnének be: nincs jogállam akkor, ha egy állam nem tesz eleget a szivárvány minden színének és az lmbtq....... minden betűjének......akar az oktatás vagy a törvényhozás területén.

Szakadás lesz ebből....

Ki kell lepni es letrehozni az eredeti elvek szerint egy Visegradi Szovetseget. A nyugat meg fulladjon bele az aberracioba.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. szeptember 22. 17:46

Szerencsétlen, tehetségtelen alak. A korcsosuló német politikai elit gerinctelen példánya. A kelet-közép-európai országoknak egyre jobban el kell gondolkodniuk egy, a német-francia diktatúrától lassan minden demokratikus elemét elveszítő EU-ról történő leválásról, és egy önálló politikai-gazdasági övezet létrehozásáról.

Németország már térdre rogyott, 2050-ben minden második már nem német lesz, Franciaország követi a sorban, ha Salvini nem győz, akkor a Berlin és Brüsszel érdekeit szolgamódon kiszolgáló olasz balközép rövid időn belül felszámolja Itáliát, tele lesz afrikaiakkal, arabokkal.

Egy osztrák-lengyel-balti-cseh- szlovák-magyar-szlovén-horvát-szerb-román együttműködés tudná megmenteni Európát.

Az ellentét kibékíthetetlen.

Ez NEM tőlünk függ, hanem az északra élő szomszédos szláv népek államaitól. Jó lenne, ha a déliek is hajlandóságot mutatnának a csatlakozásra. Plusz a baltiak. Olyan alapos egyeztetésekre, tárgyalásokra lenne szükség a 4 évenként mindenhol esedékes választásokkal, mint háttérrel, h. szerintem, bár ez lenne a megoldás, ez teljesen reménytelen.A briteknek SAJÁT iparuk, gazdaságuk van, az egy más világ.

Ez igaz. Nincs benne a Szerződésben, mert akkor még maguk sem gondolták, hová süllyednek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés