Cihanouszkaja: Csak nemzetközi segítséggel nyerhetjük meg a harcot

2020. szeptember 21. 14:07
Mi próbáljuk kezelni a válsághelyzetet, de Lukasenka úr nem akar tárgyalni – fogalmazott a belarusz ellenzéki vezető.

Csak  nemzetközi segítséggel nyerhetjük meg harcunkat, ezért kérünk minden országot, hogy szólaljanak fel a népünk védelmében. Hiszem, hogy Fehéroroszország fontos a világnak – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn Brüsszelben, David Sassolival, az Európai Parlament elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy hazája mély politikai válságot él át, a fehéroroszok többsége immáron 44 napja harcol a szabadságért, az új jövőért, valamint a szabad és tisztességes választások kiírásáért. „Mi próbáljuk kezelni a válsághelyzetet, de Lukasenka úr nem akar tárgyalni. Azzal fordulunk a nemzetközi közösségekhez, hogy ne ismerjék el Lukasenkát mint legitim vezetőjét Fehéroroszországnak, mert állampolgáraink szemében, ő nem az” – mondta.

David Sassoli  parlamenti elnök emlékeztetett, hogy „ezreket kínoznak meg a hatóságok saját hazájukban már több mint két hónapja, csak azért mert szabadon akarnak választani”. Felszólította továbbá Minszket, hogy haladéktalanul engedje szabadon a fogvatartott tüntetőket, és kezdje meg a párbeszédet a koordinációs bizottsággal és a népképviselettel. Hozzátette: az Európai Parlament múlt hetén nagy többséggel szavazta meg azt a határozatot, amely az emberi, politikai és polgári jogok tiszteletben tartására szólítja fel a Lukasenka rezsimet és támogatja a szankciók bevezetését az erőszakos fellépések elkövetői ellen. „A fehérorosz nép kell saját sorsát irányítania. Az egyetlen járható út a békés hatalomátadás” – hangsúlyozta.

Már több mint két hónapja hogy nagyszabású tüntetések folynak Minszkben, Fehéroroszország fővárosában, Aljakszandr Lukasenka távozását követelve. A fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást.

(MTI)

 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha igaz lenne amit allitasz hogy teged tamogat 80 szazalek akkor nem lenne szukseg kulfoldi szuronyokra

amugy erre hogy a torvenyes hatalom megdontesere iranyulo szervezkedes raadasul kulfoldi hatalom zsoldjaban altalaban eleg komoly torvenycikk szokott lenni

ez ma meg vicc kategoria, de ha most precedenst teremtunk, konnyen valosagga valhat... eppezert ova intoen mondom: ne vegyunk reszt ebben a kutyakomediaban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés