Jakab Ferenc virológus: Jövőre érkezhet a koronavírus elleni védőoltás

2020. szeptember 20. 7:31
A virológus az ATV műsorában kifejtette, hogy a világszerte zajló kutatások közül körülbelül 30 már a klinikai vizsgálatok fázisában van. Ha az utolsó tesztek is kedvezőek, 2021 első felében elkészülhet a koronavírus elleni vakcina.

Jakab Ferenc virológus az ATV vendégeként elmondta, nem lehet csak szigorító és egészségmegóvó intézkedésekkel megállítani a vírust, ezért szükséges a vakcina. Hozzátette, hogy intenzíven zajlanak a vakcinakutatások, körülbelül 100-130 fejlesztési projekt van szerte a világon, ezek közül 30 van a klinikai vizsgálata fázisok valamelyikében, és 8 olyan van, ami a harmadik, azaz a legutolsó fázisba ért.

Ide sorolható az oxfordi egyetem projektje, amiről korábban lehetett hallani, hogy leállították, mert a bevont önkéntesek közül egy esetben egy relatíve súlyos mellékhatás lépett fel, hogy addig nem lehetett folytatni, amíg annak az okát meg nem találták. Jakab tudomása szerint bebizonyosodott, hogy nem az oltás következtében alakult ki, a beteg jól van, és ezért folytatják a kutatást.

Jakab hozzáfűzte, hogy ő maga az angol vakcinát egy nagyon biztonságos, jó konstrukciónak tartja, és bízik benne, hogy a tesztelések is igazolni fogják ezt. Ami azt jelentené, hogy 2021 első felében megkezdődhetnének a tömeggyártások és a tömegoltások is.
 

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jövö héten oltatom magam MMR-re.

Ebben a percben beadatnám, akár az oroszt is

Számolok.
Az ugye megvan, hogy ez egy 9,7 milliós ország?
Kb. 7 hónap alatt elhunyt nem egészen 700 ember covid-pozitívként, egy nagyon nagy részük idős, krónikus beteg. Ha mostantól minden egyes nap lesz 20 halott (nem lesz, egyrészt még el sem értük ezt a számot, másrészt eddig sehol nem ment a végtelenségig a görbe felfelé, mérsékelt korlátozások mellett is csökken a dolog egy felfutás után), akkor sem érnénk el év végére a 3 ezer halottat.

Összehasonlításképpen: az influenza éves halálozását évről évre változóan olyan 1-6 ezer közé becsülte egy nemrégi, hivatalos orvosi szaklapban megjelent tudományos cikk. Valóban ilyen nagyságrendű különbségek vannak az éves halálozási adatokban. Kobtrasztként állapítsuk meg, hogy az év eddigo részében kevesebb ember halt meg, mint az előző években.

És akkor itt kellene nyitni egy másik rovatot: milyen borzalmas károkkal járna egy lockdown. De amúgy is akadémikus a kérdés, mert egész Európa ebbe az irányba megy, tehát nem lesz lockdown, mert Európában sem lesz.

Én is az vagyok és nekem fontosabb az emberélet mint a gazdaság. Leállitanám az országot, mert kritikus a jarvanyhelyzet.

Válaszok:
ThunderDan | 2020. szeptember 20. 11:30

Amit te "gazdaságként" aposztrofálsz, az bizony kőkeményen emberéleteket jelent.
Ja, nincsen olyan szépen felcímkézve, mint a COVID-halottak...

(De most komolyan, ezt tényleg magyarázni kell? Még a legeslegközvetlenebb hatások: az eü rendszernek és erőforrásainak a COVID-ra való koncentrálása hatalmas pusztítást jelent. És ez még csak a felszín, a jéghegy csúcsa...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés