Az Egyesült Államok szankciós politikájának kudarcára számít az iráni elnök

2020. szeptember 20. 17:01
Televíziós beszédében Haszan Róháni arról számolt be, hogy a nemzetközi közösség negatívan reagált az amerikai kezdeményezésre.

Kudarc vár az Egyesült Államokra az Iránnal szembeni ENSZ-szankciók tervezett visszaállításának ügyében – jelentette ki az iszlám köztársaság elnöke vasárnap. Televíziós beszédében Haszan Róháni arról számolt be, hogy a nemzetközi közösség negatívan reagált az amerikai kezdeményezésre. „Soha nem fogunk behódolni az amerikai nyomásnak, megsemmisítő választ fogunk adni Amerika zaklatására” – hangsúlyozta.

Washington bejelentette vasárnap, hogy visszaállította Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel a 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásban, mert szerinte Teherán megszegte kötelezettségeit. Számos ország máris elutasította ezen egyoldalú lépést, rámutatva, hogy az Egyesült Államok 2018-ban felmondta a szerződést, így már nem indíthatja el a szankció-visszaállítási mechanizmust. Mások között közleményt adott ki a brit, a francia és a német külügyminiszter, valamint Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, amelyben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak nincs joga visszaállítani az ENSZ-szankciókat Iránnal szemben, miután két évvel ezelőtt felmondta az atomalkut. „Fáradhatatlanul dolgoztunk a nukleáris megállapodás fenntartása érdekében, és továbbra is így fogunk tenni” – írták.

Az orosz külügyminisztérium is elítélte az egyoldalú amerikai bejelentést az ENSZ-szankciók újból érvényességéről, mondván, hogy a washingtoni állítások minden jogi alapot nélkülöznek. „Az Egyesült Államok illegitim kezdeményezéseinek és lépéseinek jellegüknél fogva nem lehet a többi országra nézve nemzetközi jogi érvénye.” Washington magatartása „súlyos csapást mért az ENSZ Biztonsági Tanácsának tekintélyére”, és nyíltan megmutatta, hogy „semmibe veszi annak döntéseit és az egész nemzetközi közösséget” – olvasható a közleményben. A washingtoni bejelentést követően történelmi mélypontra süllyedt az iráni riál értéke az amerikai dollárral szemben.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés