Nyári táborban képezték az SZFE-hallgatókat az egyetemfoglalásra

2020. szeptember 18. 17:45
Gulyás Márton baloldali politikai aktivista és Misetics Bálint, Karácsony fizetett tanácsadója is részt vett a képzésen.

„Hogyan kell elfoglalni egy egyetemet, hogyan kell blokádot csinálni, erről szervezett négynapos tábort a Színművészeti a saját campusán a hallgatóknak – egy hónappal a blokád előtt” – írja az Origo.

A portál tájákoztatása szerint augusztus 5-én, tehát közel egy hónappal azelőtt, hogy színművészetis hallgatók elbarikádozták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, hogy a törvényesen megválasztott kuratórium, Vidnyánszky Attila vezetésével ne irányíthassa azt, az intézmény kommunikációs vezetője körlevélben szervezett négynapos nyári szabadegyetemet az egyetem hallgatóinak.

Az említett körlevél fotója (terjedelme miatt három részletben):

Fotó: Origo.hu

*** 

Fotó: Origo.hu

*** 

Fotó: Origo.hu

Blokád és polgári engedetlenség

Az Origo által közzétett, fenti körlevél szerint a négynapos tábor programjai között olyan elemek is szerepletek például, mint A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése (amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be – a szerk.), vagy éppen részvetel egy beszélgetésen Hellenbarth Virággal (HASZ), valamint Misetics Bálinttal, a polgári engedetlenség kereteiről.

Misetics Bálint neve olvasóink számára onnan lehet ismerős, hogy ő Soros kormányellenes politikai aktivistája, a Párbeszéd alapító tagja. Ugyanakkor Misetics Bálint volt az a politikus, aki az ATV műsorában egy Macbook Air laptopról olvasta fel az azóta a DK-ban politizáló Kálmán Olgának a szegénységi adatokat, továbbá ő is tagja a főpolgármester nagyon nem civilekből álló csapatának, mint Karácsony Gergely fizetett tanácsadója.

Az Origo tájékoztatása szerint azonban a négynapos rendezvény közreműködői között szerepelt a fentiek mellett börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni – vö. blokád), valamint például Gulyás Márton, baloldali politikai aktivista is.

Az SZFE fentebb említett „nyári egyetmének” teljes programja:

Aug. 11. (Kedd)

11:00 - Szentkirályi kert: Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus előadása zárt közösségekben a szabadság átélésének lehetőségeiről.

15:00 - Szentkirályi kert: Hajdu Szabolccsal, Ivan Buharovval és Lichter Péterrel Kemény Lili beszélget a független, kísérleti filmezés helyzetéről.

17:00 - Szentkirályi utcai épület vetítője: A Blokád (2012) című dokumentumfilm vetítése, amely a 2009-es zágrábi egyetemfoglalást mutatja be. Utána Hellenbarth Virág (HASZ) beszélget Misetics Bálinttal a polgári engedetlenség kereteiről.

Aug. 12. (Szerda)

11:00 - Zoom: Imre Zoltánnal, Jákfalvi Magdolnával és Visky Andrással Al-Farman Petra beszélget a budapesti színházi képzések oktatáspolitikai, -filozófiai, valamint szerkezet- és látásmódbeli különbségeiről és hasonlóságairól, a kortárs színházi képzés mai európai gyakorlatáról.

16:00 - Várkonyi terem: Vitafórum
Mit jelent SZFE-snek lenni most? Dramatikus vitafórum a helyzetünkről.
Alkotók: Nyáry Pál, Kabdebon Dominik, Oláh-Bebesi Bori

19:00 - Várkonyi terem: Demokratikus játszótér.

Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A játék története szerint megbukott a képviseleti demokrácia, és most nulláról, az általunk alakított Civil Parlamentnek kell leraknia az új rendszer alapjait.
Alkotók: Antal Bálint, Csernai Mihály, Milovits Hanna, Magasi Dalma, Kabdebon Dominik

Aug. 13. (Csütörtök)

11:00 - Szentkirályi kert: Hadas Miklóssal (Corvinus) és Horányi Attilával (MOME) az egyetemi modellváltással kapcsolatos tapasztalataikról Tóth Fruzsina beszélget.

15:00 - Szentkirályi kert: Forgács Attila szociálpszichológus előadása a szabadság pszichológiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: K. Horváth Zsolt és Szöllősi Barnabás által vezetett vitafórum az egyetemi privatizációkról.

Aug. 14. (Péntek)

11:00 - Szentkirályi kert: Tekinthetjük-e a színházat eszköznek? És a színház épületét közösségi térnek? Hogyan válhat a színház egy közösség részévé?

Hazánkban és külföldön is megjelentek olyan alkalmazott művészeti irányok, amelyek újra mondolják az alkotás és művészet társadalomban betöltött szerepét. Hogyan valósíthatóak meg ezek a projektek? Mik az esetleges buktatói? Hogyan kapcsolodik ez a jelenség más társadalmi változásokhoz?

Beszélgetés Neudold Júliával az Örkény Színház IRAM/Örkény Köz programjának vezetőjével és Oblath Mártonnal szociológussal, szociodrámás szakemberrel a színház új lehetséges funkcióiról.

15:00 - Szentkirályi kert: Ullmann Tamás filozófus előadása a szabadság filozófiájáról.

17:00 - Szentkirályi kert: Gulyás Mártonnal, Sipos Balázzsal, Székely Krisztával és Tarnóczi Jakabbal Holczer Sára beszélget a jelenlegi intézményes színházi struktúrában való boldogulásról.

Az Origo teljes bejegyzését ide kattintva olvashatja.

Összesen 339 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na most lenne itt az ideje a páros lábnak........

Válaszok:
Megtalálta | 2020. szeptember 18. 18:17
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 18. 19:16
Gombóc XVI. Artúr | 2020. szeptember 18. 20:09

Asztaqrva. Na, most kéne rájuk borítani az asztalt. Ezeknek a retkeknek az összes pénzforrását ki kell szárítani.

Azért ez már tényleg abszurd, hogy állami pénzből képzünk szélsőbalos aktivistákat. Miért pénzeli a rendszer a saját felforgatóit?

Demokratikus náci tábor?

Az akkori kordonbontás azért volt, mert lezárták a tüntetések elől az Országház előtti teret. Azt a teret, ahol ti 2018-ban, az elvesztett választás miatt szabadon őrjönghettetek. Nem kellett hozzá kordont bontani.

Itt az ideje, hogy az illetékesek - nem tudom kik azok - végig gondolják, ezeket a bohócokat milyen békés eszközökkel lehet szépen kiebrudalni az épületből.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. szeptember 18. 19:23

Most én is amondó vagyok, hogy ha kimarad fél-, vagy egy év az SZFE-n, attól még az ország nem omlik össze. (Személyes véleményem, hogyha végleg bezárnák az SZFE-t, az sem rengetné meg különösebben az országot, de ebben nyilván nem mindenki ért egyet).

Hagyni kéne őket, hogy szépen kibasszanak saját magukkal. Elbasznak egy évet, egy évvel később kapnak diplomát. A tanárok természetesen ne kapjanak fizetést, hiszen nem végzik a munkájukat.

Előbb-utóbb valamit kezdeni kell ezzel a működésképtelenné vált egyetemmel. Ha más nincs, szanálni kell az egészet.

Ezt az SZFE-t a polgári morál fair play szabályai szerint: ott kell hagyni, mintha nem is léteznének.
Akár minimális létszámú új évfolyamokkal, bérelt, más helyen el kell indítani az oktatást,
Az önmagát lezáró SZFE felé minden pénzutalást azonnal: storno, törlés...
És a mai SZFE-nek Adieau...

Nem kell őket sehonnan kiebrudalni:
csak egyszerűen ott kell őket hagyni.
Mivel az egyetem működése lehetetlenné vált, - nincs oktatás - ezért minden állami pénz utalást meg kell szüntetni számukra.
Csinálnak, amit akarnak, szerezzenek támogatókat, kérjék maguknak az épületbérlés lehetőségét, éljenek, míg meg nem haltak, a magyar adófizetők pénze NÉLKÜL.

Válaszok:
péterx | 2020. szeptember 18. 19:53

UGYANILYEN ALJAS FÉRGEK KEZDTÉK - Budapest kisebbségi, magyargyűlölő, nem keresztény söpredéke - 1918-BAN IS.
A vége: Trianon...

Kedves Pierre!

Tudod, Kádár alatt, a Harangozó vezette belső elhárítás megkereste a minisztériumokban, jelentősebb intézményekben dolgozó zsidó értelmiségieket, s presszionálták Őket vallásuk, hitük elhagyására, s figyelmeztettek a gyermekek vallásos nevelésének veszélyeire, egzisztenciális következményeire.

Nos ezeknek a szarházi, köpönyegforgató bolsevikoknak a gyermekei, unokái adják elő ma a demokrácia nevezetű színjátékot. Azok, akik korábban Rákosi, Kádár, Sztálin seggét nyalták, majd Brüsszelben fedezték fel az új segget.

Ez a mai balliberálisnak csúfolt értelmiség Rákosi, Kádár alatt elárulta saját zsidóságát, népét, kultúráját, vallását, de újból meg szeretné mondani, hogy mi a kultúra.

A zsidóság józan részére az akkori és a mai zsidó értelmiség is csak szégyent hoz. De Rád otthon sincs szükség, a gerinctelenek sehol sem kellenek.......

Nem létfontosságú a szinész, operatőr, dramaturg, rendező...stb képzés állami finanszírozása.
Vannak, és lesznek magán iskolák.
Úgyhogy privatizálják ezt az egyetemet!

Igen, ez is egy lehetséges forgatókönyv!

Ha az origóra gondolsz, teljesen igazad van.

Az egyetemfoglalasos filmet is azert neztek meg, mert ingyen tudtak letolteni a Netflixrol...

Igy kell ezt csinalni: fojenek csak a sajat levukben.
Addig maradjanak ott, amig meg nem unjak. Ahogy azt egyebkent a baloldal nagy tanitoja, Gyurcsany mondta, majd megunjak, hazamennek!

Pont ezt akarjak: provokalnak.
Azt varjak, hogy veres kepeket mutogassanak roluk szerte a nagyvilagban - kar lenne az aljas csapdajukba besetalni.
Nyugalom.

IFA/plato megtenne?
Ti abban is szoktatok gondolkodni, nemcsak Recskben, Sziberiaban.

OberEnnsinnen 2020. szeptember 18. 19:25

Dehogy kellene elegetni: nem tudnank, hogy mi lett a tortenet vege, ki gyozott, ki veszitett.
Remeljuk, sz RTL levetiti, tanuljunk mi is belole!

Ezeknek a szinesz es egyeb palantaknak a 2006-os rendorrattakrol szolo filmeket kellett volna levetiteni inkabb - hogy lassak, kik es mi mellett allnak ok most ki.
Nem kellene a szomszedba menni, Gyurcsany is lefoglalta akkor a fel varost, majd rank kuldte a pribekjeit a nagy demokracia neveben.

Akkor minek magyarazkodtok itt Bastyarlvtarsostol, platovonostol? Probaljatok eljelentekteleniteni, vagy lehazudni az esemenyt, lehazugozni az Origot. Minek? Hisz mellettetrk all a zegesz igazsag, sot, Igazsag, vagy nem?

Viktor!

Jó lenne, ha elolvasnád a kommenteket. Kádár alatt mentek a fésült napi hangulatjelentések. Most közvetlenül olvashatod a nép véleményét. Jobbról és balról is. Mindkettő fontos.

S talán arra is rá kellene ébredni, hogy ezek ujjgyakorlatok a 22-es választásra. Már ez pánikot okozott, mi lesz, amikor tényleg össztüzet zúdítanak Rátok? Látnod kell, itt nem a proletariátus, kezében az utcakővel akarja a kormányodat megdönteni, s hatalomra kerülni. Ez szofisztikáltabb koreográfia, amiben persze helye van a proletariátusnak, a balliberálisok érted vannak melósok, hangszerelés is.

Vajon ez a hosszu iras mire pelda?
Mit akar mondani vajon a kommentelo?
Onallo gondolata nincs?

Ha a "kommunista" helyett antifá-t írsz, és a "civil kommandósok" helyett Soros-uszítók-at, ez esetben elfogadható lennél...

Bárcsak vicc volna, de 1918-ban is sokan így gondolták.
Ám akik azt szervezték, azok nem. Azok tudtak egy Trianon nevű elővárosról.
Mint ahogy a mai galileisek is tudnak.

Soros és néhány hollywoodi celeb...
- egy új CEU...
Éppen ez lenne a legjobb megoldás, itt kimutatnák a foguk fehérje művészetüket.
nem mintha eddig nem ezt tették volna.
És induljon egy nyílt, polgári/örök értékek mentén képző intézmény...

Teljesen egyetértek a gondolatmeneteddel.
De: tárgyalni lehet úgy is, ha magára hagyom, demokratikusan tiszteletben tartom a demokratikus jogait.
...magára hagyom. Ám, amikor kész a tárgyalásra, természetesen elemi kötelessége az államnak a tárgyalás.
De csak: ha van kivel, mert ahhoz két fél szükséges.

UPOR elismerte, hogy kiképezték a hallgatókat az egyetemfoglalásra..........

https://magyarnemzet.hu/belfol..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés