Biden figyelmeztette Boris Johnsont

2020. szeptember 17. 15:44
„Nem engedhetjük meg, hogy az Észak-Írországban békét hozó nagypénteki egyezmény a brexit áldozatává váljon” – írta Biden a Twitteren.

Határozottan kiállt a nagypénteki egyezmény mellett, és figyelmeztette egyben Boris Johnsont a kongresszus külügyi bizottsága és Joe Biden, hogy ezen a kérdésen állhat vagy bukhat a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodás – írja az Euronews.

„Nem engedhetjük meg, hogy az Észak-Írországban békét hozó nagypénteki egyezmény a brexit áldozatává váljon” – írta Biden a Twitteren, megosztva a kongresszus külügyi bizottságának a brit miniszterelnöknek írt nyílt levelét. Bármilyen kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között attól kell, hogy függjön, hogy tiszteletben tartják-e az egyezményt, és megakadályozzák-e a kemény határvonal visszatérését. Pont – szögezte le az ír származású demokrata politikus.

 

A kongresszus külügyi bizottságának levele, melyet 3 demokrata képviselő és egy republikánus írt alá, ugyanerre figyelmezteti a brit miniszterelnököt. Az amerikai törvényhozó testület nem fogja támogatni az amerikai-brit szabadkereskedelmi megállapodást, ha a brexit nem tudja megőrizni a békeegyezmény előnyeit. Hozzáteszik, hogy a brit kormány tervei szerint haladnak tovább, nehéz elképzelni, hogy miként fognak megfelelni ennek a feltételnek – közölte az Euronews.

Mint írták: a levélben felidézik Nancy Pelosi korábbi állásfoglalását, és támogatásukról biztosítják. A házelnök azt mondta, hogy kemény brexit esetén a demokrata többségű amerikai képviselőház nem szavaz meg kereskedelmi egyezményt Londonnal. Az Egyesült Királyság távozása nem sodorhatja veszélybe az 1998-ban megkötött északír békemegállapodást, amelynek értelmében megszűnt az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés, emelte ki a demokrata politikus még augusztusban.

Az Euronews eredeti, teljes bejegyzését ide kattintva olvashatják.

Címlapkép: MTI/AP/Patrick Semansky

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biden él még egyáltalán?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés