Neonáci uszítás miatt felfüggesztettek 29 rendőrt Németországban

2020. szeptember 16. 17:09
A gyűlöletet szító anyagokat öt WhatsApp-csoportban terjesztették.

Felfüggesztettek munkájából 29 rendőrt neonáci uszítás miatt a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában – jelentette be szerdán a tartomány belügyminisztere.

Herbert Reul elmondta, hogy az ügyben szerdán 200 rendőr mozgósításával házkutatást tartottak lakásokban és 34 rendőrőrsön, a többi között Essenben, Duisburgban és Oberhausenben. A felfüggesztett és fegyelmi eljárás alá vont rendőrök a WhatsApp azonnali üzenetküldő alkalmazás révén cseréltek egymás között „büntetőjogilag releváns” tartalmakat, például olyan fotómontázst, amely egy gázkamrába zárt menekültet ábrázol.

A tartomány belügyminisztere szégyennek nevezte a történteket

„Először nem is akartam elhinni, hogy ilyen létezik” – mondta Düsseldorfban tartott rendkívüli tájékoztatóján Herbert Reul, akit a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint láthatóan megviselt az eset. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa kiemelte, hogy a feltárt anyagok „a legocsmányabb rasszista, neonáci uszítás” kategóriájába tartoznak, és terjesztésük „szégyen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség számára”.

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyűlöletet szító anyagokat öt WhatsApp-csoportban terjesztették. Az első valószínűleg 2012 óta működött. Az utolsó üzenet az idén augusztus 27-én jelent meg. Ezen a napon bukkantak rá az anyagokra az egyik rendőr telefonján, amelyet egy másik, a fegyelmi ügytől független nyomozásban vizsgáltak át.

További ügyek is a felszínre bukkanhatnak

Herbert Reul hangsúlyozta: mindent megtesz azért, hogy a felfüggesztett rendőrök ne kerüljenek többé szolgálatba. „Szélsőjobboldaliaknak semmi keresnivalójuk nincsen az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség kötelékében” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy külön miniszteri megbízott foglalkozik majd a tartományi rendőrségénél mutatkozó szélsőjobboldali tendenciákkal. Mint mondta, azzal kell számolni, hogy további ügyek is a felszínre bukkannak.

A német rendvédelmi szerveknél működő legnagyobb munkavállalói érdekképviselet, a Rendőrszakszervezet (GdP) tartományi szervezete is elítélte a történteket. Tűrhetetlen, hogy radikális jobboldali, idegenellenes tartalmakat cserélgető emberek dolgoznak a rendőrségnél, hiszen „a szélsőjobboldaliság elleni küzdelem hozzátartozik a rendőrség DNS-éhez” – idézett közleményükből a WDR.

(MTI)

(A kép illusztráció csupán, nem az érintett rendőröket ábrázolja. Forrás: pixabay)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

De mik az anyagok?
Ilyen közléseket a kommunista korban lehetett olvasni, amikor kritizáltak hozzáférhetetlen anyagokat. Már megint a kommunista korban élünk? Közölni kéne, mert rozsdásodik az elásott PPS-em.

Akkor ezek szerint a szélsőbalos rendőrökkel semmi gond, gondolom a szalafista újrendőrök is megértésre találnak. Csak a neonácik, azokat nem szabad eltűrni. Közben halljuk nő az antiszemitizmus Németországban. Ki nem találjátok, Seehofer mivel magyarázta? Hát persze hogy a szélsőjobb miatt nem jó most zsidónak lenni Germániában!
Tényleg, kik azok a szélsőjobboldali neonácik? A muszlim migráció ellenzése már fajtajelleg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés