Minszk nem zárja ki, hogy erőteljes választ ad a katonai fenyegetésekre

2020. szeptember 15. 14:46
A minszki parlament felsőháza úgy vélte, Litvánia megsértette a nemzetközi jogot, amikor Szvjatlana Cihanouszkaját, volt ellenzéki elnökjelöltet fehérorosz vezetőnek ismerte el.

Fehéroroszország nem zárja ki, hogy erőteljes választ arra, amit katonai fenyegetéseként érzékel – jelentette be az ország védelmi minisztériuma egy keddi közleményében, amelyet a TASZSZ orosz hírügynökség ismertetett. A tárca szerint bármilyen fenyegetéssel szembe szállnak (az Oroszországot is magában foglaló) Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének keretein belül.  A dokumentumban azt írták, számos szomszédos állam igyekszik megrontani Minszk és Moszkva viszonyát, egy nappal azt követően, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-oroszországi Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

A védelmi tárca bejelentésével egy időben a minszki parlament felsőháza úgy vélte, Litvánia megsértette a nemzetközi jogot, amikor szeptember 10-én Szvjatlana Cihanouszkaját, volt ellenzéki elnökjelöltet fehérorosz vezetőnek ismerte el. Litvánia lépése „túlment a józan ész határain” – állapították meg. Egyben azzal vádolták meg Vilniust, hogy nyíltan beavatkozik Fehéroroszország belügyeibe. Hétfőn Moszkva másfél milliárd dollár állami hitelről állapodott meg Minszkkel, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban találkozott Lukasenkával, akinek lemondását országában öt hete követelik tüntetők.

A fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az az augusztus 9-i elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés