Washington az ASEAN mögött áll a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger ügyében

2020. szeptember 10. 9:23
A külügyminiszter arra kéri a tagországokat, lépjenek fel Peking ellen.

Washington a délkelet-ázsiai államok mögött áll a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tenger ügyében – jelentette ki az a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországaihoz intézett csütörtöki videóüzenetében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki határozott fellépésre szólította fel az érintett országokat Peking „megfélemlítő magatartásával” szemben. „Ne hagyják a Kínai Kommunista Pártot átgázolni rajtunk és a népeinken! (...) Folytassák, amit elkezdtek! Ne csak beszéljenek, cselekedjenek is!” – szólította fel a tagországokat a külügyminiszter, akinek szavait később az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője úgy magyarázta, hogy Pompeo a vitás kérdések békés úton való rendezésére gondolt.

A videóüzenetben Pompeo azért is bírálta Kínát, mert szerinte az ázsiai ország nem tartja tiszteletben sem a demokratikus értékeket, sem más országok szuverenitását. Noha az Egyesült Államoknak nincs területi követelése a térségben, a Trump-adminisztráció nemrég szankciókat vezetett be olyan kínai tisztségviselőkkel szemben, akiket felelősnek tart Peking fokozódó fegyverkezéséért a térségben. Feketelistára tett továbbá több kínai céget is, amelyek szerinte segítettek a Kínai Kommunista Pártnak mesterséges szigetek létrehozásában a Dél-kínai-tengeren. Washington katonai provokációként értékeli a szigetek létrehozását, amelyeken a kínai hadsereg támaszpontokat hoz létre.

Hadihajókat és harci repülőgépeket is küldtek

Az Egyesült Államok egyúttal hadihajókat és harci repülőgépeket is küldött a térségbe azzal az indokkal, hogy biztosítsa a szabad hajózást a tengeren. Kína magának követeli a fontos kereskedelmi útvonalnak számító, és a tenger alatt feltételezhetően jelentős kőolaj- és földgázkincset rejtő Dél-kínai-tenger nagy részét, amelyre azonban az ASEAN országai közül Brunei, Malajzia, Vietnam és a Fülöp-szigetek, valamint Tajvan is igényt tart. Pompeo szavait a kínai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta. Korábban Peking hangsúlyozta, meg fogja védeni érdekeit a térségben, s azt rótta fel Washingtonnak, hogy beavatkozik a régió ügyeibe.

Pham Binh Minh vietnami külügyminiszter, akinek országa idén helyt ad az ASEAN csúcstalálkozójának, kedvezően reagált Pompeo szavaira, leszögezve: a szervezet és a Washington közti jó kapcsolat mindkét oldal előnyére váltak. „Bátorítjuk az Egyesült Államok részvételét a térség békéjének, stabilitásának és biztonságának a megőrzésében” – jelentette ki a vietnami külügyi tárca vezetője. Elemzők rámutatnak arra, hogy az 1967-ben létrehozott, tíz tagországból álló ASEAN a fennállása során igyekezett távol maradni Peking és Washington rivalizálásától, többször hangsúlyozva semlegességét.

(MTI)

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés