Lángokban áll a Moria menekülttábor Leszbosz szigetén

2020. szeptember 9. 6:52
Sérültekről és halottakról egyelőre nincsenek jelentések, az okok nem tisztázottak.

Több tűz is kiütött szerdára virradóra a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban Görögországban. Sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. Az ERT közszolgálati rádió arról tudósított, hogy időközben már majdnem mindenkit evakuáltak a szinte teljesen lángokban álló táborból. A tűzoltók munkáját hátráltatják az erős széllökések, amelyek tovább szítják a lángokat. A helyszínen tevékenykedő segélyszervezetek és önkéntes segítők a közösségi médiában arról adtak hírt, hogy egyes emberek menekülési útvonalát elzárta a tűz és az erős füst.

Ellentmondásos értesülések

A tűz okairól ellentmondásosak az értesülések: a tábor egyes lakói azt állítják, hogy a szigeten élők gyújtogattak, más információk szerint táborlakók okozták a tüzet. A tűzoltók parancsnoka azt közölte, hogy a menedékkérők kövekkel dobálták meg az embereit és akadályozták a munkavégzést. A rendőrség különleges egységeit is a helyszínre küldték. A leszboszi tűzoltóságnak kedd este óta egy nagy erdőtűzzel is meg kell birkóznia Moriától mintegy 25 kilométerre északnyugatra. Korábban rendbontások voltak a táborban, mivel a létesítményt a múlt héten karantén alá helyezték, mert egyre több menedékkérő fertőződött meg a koronavírussal. Keddre a számuk 35-re nőtt. Egyesek a fertőzéstől való félelmükben el akarták hagyni a tábort, a fertőzöttek pedig nem akarták, hogy elkülönítsék őket a táboron kívül – közölte az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség.

Robbant a feszültség

A közösségi hálókon sok bóklászó, ijedt embert lehetett látni, de olyanokat is, akik azt énekelték, hogy „Bye, bye, Moria!”. A migránsok egy része a közeli erdőben, illetve dombon keresett menedéket, mások a sziget fővárosába, Mitilínibe indultak. A görög sajtó szerint helyenként a leszboszi lakók próbálták útjukat állni. „Moriában mindig is voltak feszültségek, de a koronavírus miatt a helyzet szabályosan robbant” – jelentette ki Sztratosz Kütélisz, mitilíni polgármestere az ERT műsorában. Azt mondta, nem tudják hol elhelyezni az embereket, mivel ezrek váltak fedél nélkülivé. Hozzátette, hogy a helyzet a helyieknek is jelentős terhet jelent. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 ember van; segélyszervezetek rendszeresen bírálták az életkörülményeket, a zsúfoltságot.

(MTI)

Kép és videó: Youtube

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csúnya dolog, rossz dolog:
"A tűzoltók parancsnoka azt közölte, hogy a menedékkérők kövekkel dobálták meg az embereit és akadályozták a munkavégzést."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés