NATO-hadgyakorlat kezdődött Georgiában

2020. szeptember 7. 21:28
A hadgyakorlaton több mint 2700 georgiai, amerikai, lengyel, francia és brit egyenruhás vesz részt.

NATO-hadgyakorlat kezdődött hétfőn Georgiában, a koronavírus-járvány miatt szigorú biztonsági intézkedések közepette. A Noble Partner (Nemes Partner) fedőnevű hadgyakorlatot az ötödik alkalommal tartják meg. „A manőverek megtervezése és előkészítése során teljes mértékben figyelembe vettük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a georgiai epidemiológusok ajánlásait” – közölte a sajtóval Irakli Csicsinadze dandártábornok, a georgiai fegyveres erők parancsnokhelyettese. „A hadgyakorlatot teljes mértékben biztonságos körülmények közepette tartják meg” – tette hozzá.

A georgiai fővárostól, Tbiliszitől keletre található Viziana támaszponton tartandó hadgyakorlaton több mint 2700 georgiai, amerikai, lengyel, francia és brit egyenruhás vesz részt. Ez a létszám mindazonáltal kisebb a korábbiakhoz képest a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások miatt. A 2018-as hadgyakorlaton több mint 3000 katona vett részt NATO-tagállamokból vagy az észak-atlanti szövetséggel kapcsolatban álló országokból.

Georgiában eddig 1684 ember fertőződött meg koronavírussal, közülük 19-en vesztették életüket. A hadgyakorlat szeptember 18-ig tart. A georgiai lakosság több mint 70 százaléka támogatja az ország belépését a NATO-ba, különösen az Oroszországgal 2008 augusztusában vívott vesztes villámháborút követően. A háború Moszkva győzelmével ért véget, a Kreml pedig elismerte Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét.

(MTI)

A címlapkép csupán illusztráció. A Fotón Hhrckocsikonvoj halad el egy amerikai helikopter közelében a 2018-as Noble Partner, vagyis nemes társ fedőnevű nemzetközi NATO-hadgyakorlat zárónapján, 2018. augusztus 15-én a georgiai fővárostól, Tbiliszitől mintegy 25 kilométerre, keletre levő Vaziani támaszpontján. Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés