EP-képviselők szankciókat szorgalmaznak Navalnij miatt

2020. szeptember 4. 11:35
Az orosz ellenzéki politikust novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg.

Több mint száz európai parlamenti képviselő szankciók bevezetésérére szólította fel pénteken nyílt levélben Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét az orosz ellenzéki politikusokkal és újságírókkal szemben elkövetett merényletek felelősei ellen. A levelet aláírók továbbá az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen augusztus utolsó hetében elkövetett, feltételezett mérgezéses merénylet „teljes és átlátható” kivizsgálására szólítanak fel. A képviselők hangsúlyozták azonban, hogy „erősen kételkednek az orosz hatóságok hajlandóságában, hogy az ügyet megfelelően kivizsgálják”, utalva arra, hogy a meggyilkolt oknyomozó újságíró Anna Politkovszkaja és a novicsokkal megmérgezett korábbi kettős ügynök, Szergej Szkripal ellen elkövetett támadásokat követő orosz vizsgálatok nem hoztak kielégítő eredményt.

Josep Borrell, csütörtök este közzétett nyilatkozatában közös nemzetközi reagálásra szólított fel Navalnij ügyében, és hangsúlyozta, hogy az unió „fenntartja a jogot a megfelelő intézkedések megtételére, egyebek között korlátozó intézkedések révén”.

Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértői laboratóriumukban kimutatták, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett, novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg.

A német kormány már közölte, hogy megkezdi az egyeztetést uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés