A drogcsempészek lelövésére utasította a Fülöp-szigeteki vámhatóság vezetőjét Duterte

2020. szeptember 1. 17:47
„Rábólintottam a fegyverek beszerzésére és eddig még senkit sem öltetek meg? Azt mondtam neki, hogy szedjék össze magukat” – mesélte a szigetország elnöke a vámhatóság vezetőjével folytatott beszélgetését.

Duterte a drogcsempészek lelövésére utasította a Fülöp-szigeteki vámhatóság vezetőjét. A szókimondó elnök helyi idő szerint hétfőn este egy a televízióban közvetített kabinetülésen szólította fel Rey Leonardo Guerrerót a drákói intézkedésre. A nyugalmazott tábornok és egykori vezérkari főnök Guerrero nem volt jelen a tanácskozáson. Duterte szerint a nap folyamán találkozott vele és két másik tisztségviselővel a manilai elnöki palotában.

A kábítószer még mindig áramlik az országba a vámon keresztül” – hangsúlyozta Duterte. Hozzátette, hogy jóváhagyta Guerrero korábbi kérését fegyverek beszerzésére. „Rábólintottam a fegyverek beszerzésére és eddig még senkit sem öltetek meg? Azt mondtam neki, hogy szedjék össze magukat” – jelentette ki az elnök. Duterte 2016-ban könyörtelen harcot hirdetett a lázadók és a drogkereskedők ellen. Az illegális drogkereskedelem elleni hadjáratban legalább 5700 – főleg szegény rétegekből származó – gyanúsított vesztette életét eddig.

Duterte következetesen tagadja a jogvédők vádjait, miszerint engedélyt adott a biztonsági erőknek gyilkosságok elkövetésére. Ugyanakkor pedig többször is halállal fenyegette a drogkereskedőket. Az elnök és a rendvédelmi szervek is azt állítják, hogy a műveletek során megölt gyanúsítottak ellenállást tanúsítottak és veszélyeztették a rendőrök életét. Duterte 2018-ban helyezte katonai ellenőrzés alá a korrupció mételyezte vámhatóságot, miután két nagyobb drogszállítmány bejutott Manilába.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Elnöki fotószolgálat/Robinson Ninal Jr.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés