Enyhülnek Navalnij mérgezéses tünetei

2020. augusztus 28. 17:57
Az orosz ellenzéki vezér nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig intenzív osztályon ápolják.

„Stabil állapotban van Alekszej Navalnij, és mérgezéses tünetei enyhülnek” – közölték pénteken Berlinben az orosz ellenzék vezérének gyógykezelését végző orvosok.

A Charité egyetemi klinika közleménye szerint a kezelőorvosok megállapították, hogy enyhülőben van az Alekszej Navalnij szervezetében a kolinészteráz nevű enzim hatásának gátlásával előidézett úgynevezett kolinerg válság. A beteg nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig intenzív osztályon ápolják. Mesterséges kómában tartják és mesterségesen lélegeztetik. Továbbra sem lehet kizárni, hogy a „súlyos mérgezés” maradandó hatásokkal jár. Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével. Kezelését a Charité egyetemi klinikán kezdték meg. Orvosai augusztus 24-én közölték, hogy az első vizsgálati eredmények mérgezésre utalnak.

A klinikai eredmények alapján Alekszej Navalnijt az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozó kolinészteráz szintjét csökkentő anyaggal mérgezhették meg. Ilyen anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb harci idegméregnek, a szarinnak is. Több vezető politikus – köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő – az ügy átláthatóan végzett alapos feltárását sürgette a moszkvai vezetésnél. A Kreml viszont kétségbe vonja, hogy mérgezéses támadás történt, és nem tart indokoltnak bűnügyi nyomozást.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg mindig feltételes mód.

Külföldön esetleg mérget használnak. De otthon megtenné egy(-két) mindenre kapható csecsen fiú is.

Putyinra akarják kenni. Azért, hogy azt gondolják az emberek, Putyin egy diktátor. Ez távolról sem Putyin érdeke, hanem azoknak akik el akarják távolítani.
Más. Ha Navalnij életben marad és ép lesz akkor nőni fog a népszerűsége. Hős lesz.
Ez az ő érdeke és szintén nem Putyiné.

Az atropin öninjekció része volt annak a csomagnak aelyet a VSZ katonák kaptak. Vegyi fegyver támadás esetén kellet volna alkalmazni. Comb izomjába önként beadva. A kiképzés tésze volt, hogy a NATO rendelkezik harci gázokkal amit bevethet.
Pl.ciánhidrogén, klórcián, szénmonoxid.
Valamint idegméreg gázokkal. Tabun, szarin, szomán.
Tehát nem csak a Szovjetunió fejlesztett ki ilyen mérgeket. Csak most ezt divat emlegetni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés