Egy csoport megpróbálta elfoglalni Líbia nagykövetségét Minszkben

2020. augusztus 27. 17:23
Fehéroroszország nem tud beavatkozni a líbiai diplomáciai képviselet belügyeibe – közölte a külügyminisztérium.

Egy mintegy harminc fős csoport megpróbált behatolni csütörtökön reggel Líbia minszki nagykövetségére azzal a céllal, hogy elfoglalja a képviseletet – közölte Sztanyiszlav Kudrjasov, a líbiai diplomáciai képviselet ideiglenes ügyvivőjének biztonsági tanácsadója. Kudrjasov hozzátette, „kétségtelen”, hogy az elkövetők a tripoli székhelyű líbiai nemzeti egységkormány megbízásából cselekedtek.

Mint mondta, a támadás szervezője a korábbi katonai attasé volt, aki egy ideig ellátta a nagyköveti teendőket, míg megbízatása véget nem ért, és ekkor a nemzeti egységkormányhoz csatlakozott. Kudrjasov szerint Fehéroroszországban egy másik személy is képviseli Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányát.

A biztonsági tanácsadó beszámolt róla, hogy segítséget kértek a fehérorosz hatóságoktól, s arról is, hogy Muhammed Asztejta líbiai ügyvivő, a Tripolival rivális kelet-líbiai vezetést képviseli, könnyebben megsérült a történtek során.

A minszki külügyminisztérium állásfoglalásában közölte, hogy Fehéroroszország nem tud beavatkozni a líbiai diplomáciai képviselet belügyeibe, és a vitás kérdések párbeszéd útján történő rendezésére sürgette a feleket. A külügyi tárca egyben azzal a kéréssel fordult a belügyminisztériumhoz, hogy erősítse meg a líbiai nagykövetség környékének védelmét.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba, az ország mély politikai és gazdasági válságba sodródott. Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Halífa Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi, míg az Ankara által támogatott tripoli egységkormány ellenőrzése gyakorlatilag csak a fővárosra és a környező területekre terjed ki.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés