Orbán politikája nem nemzeti szabadságharc, hanem osztályharc

2020. augusztus 24. 14:44

Éber Márk Áron
24.hu
A Fidesz is és más pártok is előszeretettel ígérik a programjaikban a polgárosodást és az erős középosztály kialakulását. Interjú.

A NER egyik legfontosabb önlegitimációs története arról szól, hogy erős középosztályt épített ki. Ehhez képest írt egy könyvet, amelynek egyik alaptézise, hogy Magyarországon nem létezik középosztály. Melyik az igaz?

Mindkettő igaz, attól függően, hogy melyik értelmét használjuk a »középosztály« kifejezésnek. Az egyik jelentés, amit a politika ad neki, hogy »emberek, akik jól élnek«, körülbelül ennyire bonyolultan. Ehhez jellemzően olyan képzetek társulnak, hogy ha széles és erős a középosztály, akkor erős a demokrácia, erős a gazdaság, és a szélsőségek kiszorulnak a politikából. A Fidesz is és más pártok is előszeretettel ígérik a programjaikban a polgárosodást és az erős középosztály kialakulását.

Ezzel szemben a szociológusok mit értenek középosztály alatt?

Kutatóként több gondot okoz ez a kifejezés, mint amit segít megoldani. Nem tudjuk, hogy hol kezdődik és hol a vége a középosztálynak. Vegyük azt az egyszerű képletet, hogy jövedelmi eloszlás szerint tíz egyenlő részre (decilisekre) osztjuk a társadalmat. E szerint hol a társadalom közepe? A Fidesz körülbelül azt mondja, hogy a másodiktól a kilencedik decilisig tart a középosztály, azaz a társadalom 80 százaléka tartozik oda, így valóban lehet széles középosztályról beszélni. Mások pedig azt mondják, hogy csak az ötödik és a hatodik decilis tartozik oda, akkor pedig szűk a középosztály. Ez kutatói önkény, pont ebbe az irányba nem akartam elmenni.

Hanem?

Azt néztem meg, hogy amikor az emberek azzal töltik az idejüket, hogy jövedelemhez jussanak, akkor milyen viszonyban vannak: azaz honnan van pénzük? Ha úgy veszem, mint a Fidesz, tehát középosztálybeli az, aki »tud és akar dolgozni«, akkor egyszerre van szó jól kereső szerelőkről, kisvállalkozókról, beosztott értelmiségiekről, SSC-kben dolgozó projektvezetőkről. Dolgoznak, hasonló a fizetésük, pedig nagyon különböző a pozíciójuk, máshol helyezkednek el egy társadalmi struktúrában.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A középosztállyal az a baja a "progresszíveknek", hogy nem lehet olyan könnyen a proletár irigységre építeni az esetükben.

Ellenkezőleg. Mértékadó és véleményformáló kutatói körökben ez a szükséges minimum. Meg az apanázs is csak így érkezik.

Ha lehámozzuk a szokásos a Szociológiát megfertőző osztályharcos ideológiát (mindenki jobboldali gazdaságpolitikát folytatott, még az MSZP is, a szegényeket csak hülyítik, miközben a gazdagoknak kedveznek stb, stb...). Akkor tulajdonképp ez a könyv, mert ez egy könyvreklám, remek képet fest.

1. Az átlagjövedelem tempósan nő, ezzel együtt a GINI index (jövedelmi egyenlőtlenségek) egyáltalán nem vészes. (30.6)

2. Munkanélküli segély valóban kevés, de kevés a munkanélküli is. (COVID bekavart, de az bekavar mindenhol)

3. A jobboldali médiatúlsúly továbbra is csak egy libsi mítosz, amivel a saját bizonyítványukat próbálják magyarázni. A balos portálokat a mai napig többen nézik.

4. Ráadásul, bár ez a tömegeket nem nagyon érdekli, mindezt nem hitelből finanszírozza a kormányzat.

A többség ezek után, ilyen körülmények közt sem akar az ellenzékre szavazni. Ki érti ezt?

Hülye lenne kockáztatni ezt az eredményt azért az ígéretért cserébe, hogy a libsik uralma alatt igazságosabb lesz a világ.

Mármint hogy lesz igazságosabb, úgy mint a kommunizmusban? Mindenki egyformán lesz szegény? Négyévente löknek valami koncot, amit választás után kamatostul levernek rajtuk, nincs ingyenebéd címszóval, mert még azt a kis választás előtti osztogatást is csak hitelből tudják megoldani? És a többség merészeli nem ezt a fényes jövőt megszavazni magának! FELHÁBORÍTÓ! :D

"Eléggé szarfűrészelés jellege van."

Pontosan. Eléggé nem meri kimondani, hogy egész jó a gazdaságpolitika eredményei. Inkább arról süketel, hogy jaj, vannak szegények meg gazdagok, hát ez szörnyű (mintha máshol nem lennének), meg arról, hogy a szegényeket megvezeti a kormánymédia.

Jó, hát a 24.hu-ra (magyarnarancs, ÉS, stb...) nem lehet csak úgy bekerülni, muszáj igazolni az ideológiát, különben nem készítenek interjút.

Jah, azon én is röhögtem, hogy már a középosztály definícióját sem tudják meghatározni. De a gendereket azt bzmg, ki tudják kutatni, és listába is tudják szervezni. Vicc az egész. Annyira tudományos, mint a szcientológia.

Pedig érdemes elolvasni, mert gyakorlatilag nem tud belekötni semmilyen lényeges dologba. Egyrészt azt állítja, hogy a Fidesz a gazdagoknak kedvez, másrészt hogy a szegények miért szavaznak a Fideszre, azt meg azzal próbálja magyarázni, nem túl meggyőzően, hogy a Fidesz a médiatúlsúllyal meghülyíteni a szegényebbeket.

Tényleg olyanokba köt bele, hogy a hetvenes-nyolcvanas években még nem volt ekkora a jövedelmi egyenlőtlenség, aztán a kilencvenes évek óta fokozatosan növekszik. Olyanokba köt bele, hogy a Fidesz azokat a családokat támogatja, ahol dolgoznak, és emellett gyereket vállalnak.

Hát ezt tényleg szörnyű, hogy nem az államilag eltartott népréteget ösztönzik gyerekvállalásra, ahol csak a nyomor termelődik újra. Mégis melyik kormányzat az, amelyik nem így csinálja? A szocik nem így csinálták, és látjuk, mire jutottak vele. Néhány év leforgása alatt az egész nyomorult állam, a lakosság úszott a visszafizethetetlen hitelekben. Láthatjuk, hogy kurvára megéri ennyire debil módon szerezni a szociálpolitikát.

Az írás többi része gyakorlatilag a szokásos balos ideológia, szociológia-esszésítve. Számok, adatok alig-alig vannak. Mint azt tudjuk, a matematika egy fehér ciszheteró találmány. :D

"A ballib kormanyok alatt kiderult, hogy meg annyit sem sikerult produkalni mint a mostanival."

Pontosan. Én megnéztem a Világbank honlapján, hogy hogyan alakultak nálunk a jövedelmi egyenlőtlenségek, és a GINI indexben minimális eltérés volt a mostani 30.6, és az előző évtized 28.6-ja között. És ennek a kis különbségnek óriási ára volt: a környező országokhoz képest sehol nem növekedtünk, az állam és a lakosság rekordsebességgel adósodott el, az adófizetési morál pedig a béka segge alatt volt.

Ebben az elvtársban nagyon megragadt a marxi osztályharc, a társadalom tagjainak az osztályokba sorolása.
A foxi-maxi rögzült benne.
A szocialista politikai gazdaságtan, a tudományos szocializmus, a dialektikus materializmus, a lenini történelem szemlélet.
Valaki szóljon már neki, hogy 2020-at írunk, ez az eszmevilág minimum 30 éve megbukott, mert a társadalom sokkal összetettebb.
Ugyanaz a személy lehet egyidőben tőkés, alkalmazott, cégtulajdonos.
Lehetnek részvényei, értékpapírjai, vállalkozása és lehet közben alkalmazott egy másik cégnél vagy állami intézménynél.

Á, hogy van Valódi elvtárs?
Fizet még a Green Peace rendesen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés