Féljünk-e az atomtól?

2020. augusztus 19. 7:24

Lóránt Károly
Magyar Hírlap
Az atomháború elleni jogos fellépés nem jelenti azt, hogy ugyanez az ellenzés jogos lenne az atomenergia békés felhasználásával szemben is.

„A zöldek irracionalitására jellemző, hogy miközben teljesíthetetlen követelésekkel állnak elő a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, pont azt az energiatermelési módot akarják felszámolni, amely erre egyedül alkalmas lenne.

Ha bombáról van szó, feltétlenül. A Hirosimára és Nagaszakira dobott bombáknak 75. évfordulóján tisztelegjünk e két atombomba megközelítőleg kétszázötvenezer áldozata előtt, és fejezzük ki azon reményünket, hogy a nukleáris fegyverrel rendelkező országok vezetőinek soha többé nem jut eszükbe, hogy az atom erejét emberek ellen fordítsák. Csak elismerés illetheti azokat a korai mozgalmakat, így a Greenpeace-t is, amelyek elsőként szervezték meg az ellenállást az atomháború rémével szemben.

Az atomháború és az atomenergia háborús célra való használata elleni jogos fellépés azonban nem jelenti azt, hogy ugyanez az ellenzés, az emberi félelmek felgerjesztése, jogos lenne az atomenergia békés felhasználásával szemben is. Különösen úgy nem, hogy az atomenergia békés célra való használatának veszélyességét az atombomba pusztító hatásáig nagyítják fel.

Ha az ember az atomenergia témakörében kutatni kezd az interneten, rendkívül vészjósló adatokat talál az atomerőművi balesetekkel kapcsolatban. Az eddigi legnagyobb, a csernobili atombaleset áldozatainak számát az interneten citált különböző hivatkozások négy–hatvanezerre becsülik, ezzel szemben a tény az, hogy közvetlenül a balesetben harmincan haltak meg, ebből huszonnyolcan a sugárzás következtében, a későbbi idők során pedig mintegy tizenöt rákbetegségben elhunyt személy halála köthető a csernobili baleset során elszenvedett sugárfertőzéshez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor az itthoni zöldek előadják atomerőmű ellenes szövegeiket, fel kell tenni nekik egy gyakorlati kérdést. Mekkora alapterületű napelem park, hány szélerőmű lenne képes megtermelni paksi erőmű által előállított energiát, ezt milyen mértékű rendelkezésre állással tudnák teljesíteni? Mert ezt eddig nem hallottuk tőlük.

A megszokott tartalmatlan zöld nyafogás helyett a témához illő, komoly, számokkal alátámasztott érveléssel álljanak elő. Ha erre nem képesek, akkor hallgassanak, mert amit előadnak az csak hangulatkeltésre jó.

Valóban? Konkrétabban hol, mekkora területen? És ha így van, miért nyafognak az LMP-sek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés