Lukasenka nem ír ki új választásokat, de hajlandó reformokat végrehajtani

2020. augusztus 16. 14:26
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy vasárnapi minszki gyűlésen leszögezte: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra.

Lukasenka tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, egyúttal azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán.

Vasárnap ezrek gyűltek össze Minszkben, hogy támogatásukról biztosítsák az elnököt. Helyi tudósítások szerint sokakat busszal szállítottak vidékről a fővárosba, egyes kormányzati tisztségviselők pedig azt mondták, nyomást gyakoroltak rájuk, hogy vegyenek részt a megmozduláson.

Ellenzék

Délután az ellenzék is tüntetett az elnök lemondását követelve, a Reuters arról számolt be, hogy ez volt az eddigi legnagyobb demonstráció az országban, mintegy 200 ezer résztvevővel. A brit hírügynökség tudósítója azt közölte, hogy nem volt látható rendőri jelenlét, a hangulatot pedig ünnepélyesnek írta le.

Fehéroroszországban folyamatosak az utcai demonstrációk a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, amelynek során a hivatalban lévő Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a végleges eredmények szerint. Az elmúlt napokban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe a tiltakozásokon. A rendőrség könyörtelenül lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik közül ketten meghaltak a hatósági intézkedések során.

Az ellenzék választási csalással vádolta meg az államfőt, ugyanis független felmérések a hivatalos eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint a legfőbb ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott. A Litvániában menedéket kereső Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelte.

Több állami tisztségviselő, köztük Fehéroroszország szlovákiai nagykövete, az állami televízió munkatársai, valamint rendőrségi tisztségviselők szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel.

Putyin kiáll Lukasenka mellett

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Lukasenkát, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani számára – írta közleményében a Kreml azt állítva, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomást.

A NATO tagadja, hogy mozgósított volna

A NATO szóvivője tagadta, hogy a szövetség mozgósításba kezdett volna Fehéroroszország nyugati határánál. Hangsúlyozta, hogy a szervezet katonai jelenléte Kelet-Európában nem jelent fenyegetést senkire nézve, szigorúan defenzív jellegű, célja a konfliktusok megelőzése és a béke megőrzése.

Raimundas Karoblis litván védelmi miniszter leszögezte, hogy az országában nemrég lezárult nemzetközi hadgyakorlatok régóta be voltak tervezve, nem volt közük a fehéroroszországi helyzethez.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint hétfőn háromnapos hadgyakorlatba kezd a fehérorosz hadsereg az ország nyugati részében.

Háttér

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el. Nyugati szakértők szerint az idei választás a korábbiakhoz hasonlóan nem volt sem szabad, sem tisztességes. A kampányidőszakban két ellenzéki elnökjelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát őrizetbe vettek. A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt, kivéve a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének megfigyelőit, akik elégedetten nyilatkoztak a választási folyamatról.

(MTI)

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az ellenzeki tuntetesekre meg kulfoldrol. van hogy meg a nyelvet sincs idejuk megtanulni es angol transzparensekkel ugralnak

mutassak kepeket ahol angol tablaik vannak?

Ismetős Ezt mpndtátok a Békemenetre. Mindenféle bizonyíték nélkül. Az igazság viszont az
, hogy az emberek ssját költségükre utaztak. Összedobták a pénzt. Persze, voltak autóbusz tilajdonosok akik ebben úzletet láttak, vagy meggyőződésböl
2012 -ben 180km Budapest= 2200Ft.
És tele volt a busz.
Nem tudom Lukasenkót
mennyire kedvelik de ithon Orbánt annyira, hogy nem kellett neki ingyen buszt biztosítaniLukasenkó vagy csalt, vagy nagypn elqrta.
Ha igaz a 80 %-os győzelem, akkor enhednie kellett volna tüntetni a 20 %-ot.
"Lehet túntetni, lehet. Majd hazamennek"
De ha nem igaz akkor a tüntetők gyurcsányi szétverése olaj a tűzre.
Forradalom lesz!
Nem reformot kellett volna bejelenteni hanem megismételt válayztást.
Ha ragaszkodik a hatalomhoz és vannak hívei akkor polgárháború lesz.

mivel az orszag nagyresze oroszul beszel az normalis

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés