Borrell: Az EU nem fogadja el a vasárnap tartott választás eredményét

2020. augusztus 14. 21:27
Szankciók előkészítésében állapodtak meg az uniós külügyminiszterek.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken abban állapodtak meg, hogy szankciókat készítenek elő a fehéroroszországi választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell az uniós külügyi tanács videókonferencia keretében tartott rendkívüli ülését követően közzétett Twitter-üzenetében kijelentette: az Európai Unió nem fogadja el a vasárnap tartott választás eredményét. Diplomáciai források szerint a Fehéroroszországot érintő, a felelősök elleni célzott szankciók meghozatalának szükségességével kapcsolatban a miniszterek között egyetértés mutatkozott. A később meghozandó tényleges korlátozó intézkedéseket a tagállamok képviselőinek személyes jelenléttel tartott külügyi tanácsülésen, egyhangúlag jóvá kell hagyniuk – tették hozzá.

Megbízást adhatnak új szankciós határozatok előkészítésére

Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere újságíróknak nyilatkozva megerősítette: a tanácskozáson mindenki egyetértett azzal, hogy megbízást adhatnak új szankciós határozatok előkészítésére. Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy országa „teljes mértékben elkötelezett” a célzott büntetőintézkedések meghozatala mellett a fehérorosz nép jogainak és szabadságának támogatása érdekében.

A pénteken bejelentett hivatalos végeredmény szerint a múlt vasárnapi elnökválasztást Aljakszandr Lukasenka jelenlegi elnök nyerte a szavazatok 80,1 százalékával. Legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 10,12 százalékát kapta. Fehéroroszországban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. A pénteki értekezlet további témái közül Borrell kiemelte, hogy az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Továbbá felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó, a Földközi-tenger keleti térségében végzett nyersanyagkutatásra irányuló tevékenységét, és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett.

Törökország nemrégiben újból geológiai kutatóhajókat irányított a Földközi-tenger keleti medencéjébe, hogy a Görögországhoz is közel eső tengerrész alatti földgázkészlet kitermelését előkészítse. A területre mindkét ország hadihajókat vezényelt.

(MTI)

Címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Uncsi már ez a szankciózás.
Az oroszok is jobban jöttek ki belőle, mint az EU. Ráadásul az EU szemet huny, ha a nagyobb országok megszegik a szankciókat.

Macron is követhetett a sárga mellenyesekre. Kettős mérce.

na igen, ott nem elvertek a tuntetoket hanem demokratikus modon a hadsereget kuldtek ellenuk tuzerseggel

raadasul felhatalmazas nelkul holmi puccsista hazelnok, holott ilyen komolysagu dontest minimum lett volna hogy csak megvalasztott elnok hozhat de leginkabb o se

Az EU nem fogadja el a választás eredményét? És akkor mi van?

A hangsúly az "esetlegesen" van...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés