Svédország többé már nem kirívó koronavírus-eset

2020. augusztus 10. 9:17
A skandináv országnál már vannak olyan helyek Európában, ahol kevésbé korlátozzák az életet és már a halálesetek tekintetében sem áll az élen – írja a Portfolio a Financial Times alapján.

„Az FT cikke azt is megállapítja, hogy az elmúlt hónapokban az európai átlagnál mérsékeltebb veszteségeket szenvedett el a svéd gazdaság, ám hasonló teljesítményt mutatott, mint a többi skandináv ország. Most kaptunk egy új esélyt, és nem szeretnénk, hogy újra elinduljon a járvány. Most van lehetőségünk tanulni és új megközelítést alkalmazni, hogy megakadályozzuk a fertőzés felfutását – jelentette ki a lapnak Cecilia Soderberg-Nauclér, a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház celluláris és molekuláris immunológusának professzora, aki eddig kritizálta az egyedi svéd járványkezelést. A lap szerint még mindig heves vita folyik az egyedi svéd megközelítés eredményességéről, miközben nyárra lecsillapodott a járvány.

Elképzelhető a kapcsolat a visszaeső számok és a fokozódó immunitás között

Az egy főre jutó pozitív koronavírus-esetek száma június végétől számítva egy hónap alatt 86%-kal csökkent, igaz az európai számokhoz képest viszonylag magas szinten stabilizálódtak a számok. A fertőzés enyhe növekedése az ősz folyamán többé-kevésbé elkerülhetetlen. Nem gondoljuk ugyanakkor, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedni fog és elérjük a tavasszal látott adatokat – jelezte az FT-nek Anders Tegnell svéd állami járványtani orvos. Egyelőre nem tudni, hogy a fertőzöttek számának csökkenése milyen okokra vezethető vissza. A járványügyi szakember úgy vélekedett, hogy elképzelhető, hogy van kapcsolat a visszaeső számok és a fokozódó immunitás között. A svéd közegészségügyi hatóságok becslései szerint a főváros, Stockholm közel lehet ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, ám ezeket az érveket más epidemiológusok vitatják.

A stratégia svéd kritikusa szerint nem lehet számítani a nyájimmunitásra

Szerintük a javuló járványadatok annak köszönhetőek, hogy Svédország gyakorlatilag a nyári szünetre teljesen leállt. Lena Einhorn virológus és a svéd stratégia vezető kritikusa úgy vélekedett, hogy nem lehet számítani a nyájimmunitásra, ha pedig Svédország nem változtat a járványpolitikáján, akkor a számok emelkedni fognak. Szerinte Svédországnak különösen két területen kellene felhagynia azzal, hogy szembemegy a nemzetközi trendekkel: a maszk kötelező használatának megtagadását és a fertőzöttek kapcsolatainak karanténba helyezésének megtagadását. Az FT cikke arra is kitér, hogy az Oxford Egyetem kimutatása szerint mára már Franciaország, Ausztria, Horvátország, Norvégia és Finnország országai mind kevesebb korlátozással rendelkeznek, mint Svédország. Arra is rámutat a brit lap anyaga, hogy a második negyedévben a svéd GDP 8,6%-kal esett, miközben az EU átlaga 11,9% volt – írja a Portfolio.”

Fotó: Anders Tegnell, a svéd kormány járványügyi szakértője nyilatkozik a koronavírus-járványról tartott stockholmi sajtótájékoztatón 2020. július 21-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Erik Simander

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nemzetközi ballib is fényezi. Szerintük megérte, hogy az eu-s átlagnál kb 4%-kal kisebb a gazdasági visszesés. Igaz, ez több, mint ötezer ember halálába került. A svédek gondolkodás nélkül mindenben igazat adnak a kormányuknak, tehát nincs semmi baj.

Hát igen. Durva, de ez van.

Én is olvastam, ha az elmúlt évek azonos időszakának a halálozási adatait összehasonlítjak az ideivel, nagyon nagy az eltérés. Állítólag aki nem kórházban halt meg, nincs benne a statisztikában.

Svédországban ugyanúgy van, mint itthon? Mint tudjuk, az idősotthon-okban aratott a halál.
Túl voltak terhelve, nem biztos, hogy az általad említett elvek szerint boncoltak.
A korábban általam említett jelentős eltérés pl a spanyoloknál is megfigyelhető.

A Svéd Szocialista Királyságban még mindig nem kezelik helyesen a problémát, csak már nyilvánosságra kerülnek a kritikus hangok is.
A hegesztő végzettségű miniszterelnök nem fog semmin változtatni, mert akkor be kéne ismernie, hogy tévesen kezelte a helyzetet.
A szocializmus így működik...
Ott meghalt 6000 ember, míg az ugyanakkora lélekszámú Magyarországon, ahol volt karantén és kötelező a szájmaszk, "csak" 600-an.
A liberális világszemlélet életveszélyes is lehet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés