Országos tiltakozások zajlanak Fehéroroszországban

2020. augusztus 10. 7:08
A megmozdulások az exit pollok ismertetése után kezdődtek.

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy ismertették a hivatalos exit poll felméréseket. Ezek szerint Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8-10,1 százalékára számíthat.

A testület hétfő hajnali két órára már részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt. Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. „Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – jelentette ki a politikus. A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból. Vidéken több helyen is voltak hasonló megmozdulások.

 

Felvételek az éjszakai tüntetésekről

Az Euronews tájékoztatása szerint a tüntetők nemcsak Minszkben, hanem körülbelül még másik 20 városban összecsaptak a rohamrendőrökkel az elnökválasztást követően. A rendfenntartók többfelé gumilövedékeket, könnygázt, vízágyút, valamint hang- és villanógránátot is bevetettek a feldühödött tömeg ellen . Az ellenzékiek szerint a választási bizottság tagjai manipulálták a szavazás eredményét és pont fordítva van, mint amit bejelentettek: azaz nem a 65 éves Aljakszandar Lukasenka ért el 80 százalék körüli győzelmet, hanem ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja. A fehérorosz rendszer kritikusaira folyamatos nyomás nehezedett a kampány alatt. Az ellenzéki jelölt kampányfőnökét és csapatának egy másik tagját is őrizetbe vették a szavazás előtti napon – írta meg az Euronews.

A rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ahol vasárnap este kezdődtek engedély nélküli megmozdulások, amelyeket a hatóságok feloszlattak – közölte hétfő hajnalban a BelTa helyi hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

(MTI, Euronews)

Összesen 200 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gruevszkivel ellesz itt nálunk Luki.

ismeros recept, lattuk ukrajnaban, eszak Afrikaban stb...
a libbantak keptelenek a nepet meggyozni de mindig orommel kapnak az elso kulfoldi szurony utan ami hatalomra segitheti oket...
szerencsere Lukasenko kemenyebb mint a fatoku Janukovics es nem fogja visszarendelni az allamvedelmi eroket mielott befejezik a munkat

tan el kellett volna menni, hivtak oket...

Lehet, hogy indítok egy "A többség velünk van" nevű pártot, és bármi lesz a választás eredménye, győztesnek hirdetem magam.

Fehéroroszországban rend van, s maradjon is így. A külföldről finanszírozott liberálnáci felforgatók azt kapják, amit megérdemelnek. A rend az érdeke Európának is, többek között egy újabb háború elkerülése érdekében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés