Lukasenka azonnali választ ígért a „káoszt teremtőknek”

2020. augusztus 10. 11:05
Már saját voksa leadása után dörgedelmes figyelmeztetést intézett az ellenzékiek felé – közölte az Euronews.

Még be sem zártak a szavazóhelyiségek, a fehérorosz állami televízió máris arról beszélt, hogy Aljakszandar Lukasenka jó úton halad hatodik elnöki ciklusának megkezdése felé. Az autoritárius vezető az előző öt választást sorra nyerte. A közvélemény-kutatások most is 80 százalék körüli győzelmet jósoltak neki. „Ha bárki az ország ellen tesz, vagy akár a legkisebb módon is megpróbálja destabilizálni a helyzetet és káoszt teremteni, azonnali választ kap tőlem” – közölte az 1994 óta hatalmon lévő államfő.

A választási bizottság tájékoztatása szerint fő kihívója, Szvjatlana Cihanouszkaja mindössze a szavazatok 6 -10 százalékára számíthat. A 37 éves ellenzéki jelölt bebörtönzött férje helyét foglalta el a politikai porondon. A kampány alatt végig nagygyűléseket tartott és nem mutatott félelmet. „A legjobbakat kívánom a hazám számára. Semmilyen ok nincs rá, hogy letartóztassanak” – mondta az ellenzéki jelölt. A megfélemlítés azonban nem maradt el. A szavazás napján katonai járművek cirkáltak az utcákon. A biztonsági erők összeterelték az embereket, Minszk egyes részeit lezárták és több ellenzéki aktivistát is őrizetbe vettek.

A fehérorosz jobb- és baloldal egyaránt Lukasenka távozását akarja a hatalomból. Fehéroroszországban 26 éve nincs szabadság, de emiatt csak a társadalom egy kis része aggódott – egészen mostanáig” – elemezte a helyzetet Valerij Karbalevics politikai szakértő. Lukasenka győzelmének állami előrejelzése egyébként nem okozott meglepetést. A hivatalban lévő államfő ráadásul még jóval a választások előtt kijelentette, hogy semmiképpen nem adja fel a hatalmat  – írta meg az Euronews.

 

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés