Elnökválasztást tartanak Fehéroroszországban

2020. augusztus 9. 7:30
Félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége mindössze 25-35 százalék között mozog.

Fehéroroszországban vasárnap elnökválasztást tartanak, melynek fő esélyese a mandátumért hatodszor induló hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka, nem hivatalos közvélemény-kutatások szerint mindazonáltal megszorongathatja őt egy politikusi tapasztalat nélküli ellenzéki női jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja. Az elnökválasztás előtt keddtől négy napig előzetes választást is tartottak, amelyen a választásra jogosultak 32,24 százaléka adta le voksát. Összesen 6,8 millió választópolgár regisztrált az elnökválasztásra a 9 és fél milliós országban.

A választáson öt jelölt indul, de némi esélye Lukasenkával szemben csak Szvjatlana Cihanouszkajának, a fogva tartott ellenzéki Szjarhej Cihanouszki vlogger feleségének van. Félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, míg Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos. Elemzők szerint a koronavírus-járvány elhibázott kezelése ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát. Az elnökválasztás akkor érvényes, ha a regisztrált választók több mint 50 százaléka részt vesz rajta, és az a jelölt lesz a nyertes, aki a résztvevők több mint felének szavazatát megszerzi.

Az előző, 2015-ös elnökválasztás előzetes szavazásán a választók 36,05 százaléka szavazott, a teljes választási részvétel 87,22 százalék volt. Lukasenkára a résztvevők 83,5 százaléka voksolt. A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vész részt, jelen lesznek viszont a szovjet utódállamok nagyobb részét tömörítő Független Államok Közössége parlamenti közgyűlésének megfigyelői.

Fotó: MTI/ EPA/ Taccjana Zenkovics

(MTI)

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lukasenka 60% körüli eredménnyel nyerni fog. A nép az elmúlt vagy húsz évben már hozzászokott nem túl demokratikus rendszeréhez, és tartanának attól, hogy bizonytalanabb lesz minden. A Szu is elketyegett volna még sokáig, ha Gorbi nem robbantja a dolgokat, a nép is csak akkor lázadt fel Jelcin vezetésével, amikor a régiek puccsal vissza akartak térni és a hadsereg szerencsére nem állt melléjük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés