Romániában megkezdődött a jelöltállítás az önkormányzati választásokra

2020. augusztus 7. 11:25
Szeptember 27-én mintegy 45 ezer önkormányzati tisztségviselőt – polgármestert, megyei tanácselnököt, települési, illetve megyei önkormányzati képviselőt – választanak meg.

Romániában megkezdődött pénteken a jelöltállítás a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokra – közölte az állandó választási hatóság. A jelöltek augusztus 18-áig iktathatják a területileg illetékes választási bizottságnál az indulásukhoz szükséges iratokat, köztük a jelöltségüket támogató polgárok aláírásait. Romániában júniusban kellett volna önkormányzati választásokat tartani, de a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba az a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat.

A jogszabály lerövidítette a választási előkészületek időtartamát és felére csökkentette a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. A jelöltségek beiktatásához most először elektronikus formában gyűjtött aláírásokat is fel lehet használni a hagyományos papír alapú aláírások mellett vagy helyett. Az aláírások hitelességéért a jelölt vállal felelősséget. Ugyancsak pénteken kezdődött a választási szövetségek bejegyzésének időszaka, amely augusztus 11-éig tart. A romániai egyfordulós önkormányzati választásokon az Európai Unió Romániában élő polgárai arról döntenek, kire bízzák az ország csaknem 3200 településének és 41 megyéjének vezetését. Szeptember 27-én mintegy 45 ezer önkormányzati tisztségviselőt – polgármestert, megyei tanácselnököt, települési, illetve megyei önkormányzati képviselőt – választanak meg.

Romániában jelenleg több mint háromszor annyi aktív koronavírus-fertőzöttről tudnak, mint a járvány áprilisi tetőzése idején, amikor az önkormányzati választások elhalasztásáról döntöttek. A kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a párt jelöltjeként tavaly újraválasztott Klaus Iohannis államfő azonban nem szívesen halasztaná el ismét az önkormányzati voksolást. A legtöbb polgármesteri és parlamenti mandátummal rendelkező, de tavaly ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Pártban (PSD) azonban ismét felerősödtek azok a hangok, amelyek – a fertőzésveszélyre hivatkozva – az önkormányzati választások újbóli elhalasztását szorgalmazzák. A PSD ellenzéki státusától, a népszerűtlen kormányzati intézkedések bírálatától népszerűsége növekedését reméli. A választások időpontjáról most már nem a kormány, hanem a parlament hivatott dönteni, ahol a PSD van többségben.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés