Bejrúti robbanás: a Hezbollah vezetője szerint a történtek vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas

2020. augusztus 7. 18:37
Naszrallah egy televíziós nyilatkozatában egyértelműen elutasította az elmúlt napokban a közbeszédben szárnyra kelt híresztelést, miszerint a Hezbollahnak köze lehet keddi robbanáshoz.

Haszan Naszrallah, a libanoni síita Hezbollah vezetője pénteken határozottan tagadta, hogy az általa irányított szervezetnek bármiféle olyan raktára van a bejrúti kikötőben, amely a három nappal korábbi robbanásnak lehetett volna az okozója, ezen kívül kifejtette véleményét, hogy a tragédia körülményeinek a vizsgálatára csak a libanoni hadsereg lehet alkalmas.

Naszrallah egy televíziós nyilatkozatában egyértelműen elutasította az elmúlt napokban a közbeszédben szárnyra kelt híresztelést, miszerint a Hezbollahnak köze lehet a rengeteg halottal, sebesülttel és házomlással járó, pusztító keddi robbanáshoz. Határozottan leszögezte, hogy a Hezbollahnak nincs fegyverraktára, nincs egyetlen rakétája, egyetlen bombája, egyetlen lőszere, sem ammónium-nitrátja, amelyet bármiféle raktárban tárolt a kikötőben.

Az Irán támogatását élvező síita szervezet vezetője nem értett egyet azzal az elképzeléssel, hogy a robbanás körülményeiről nemzetközi vizsgálat induljon. Szerinte egy ilyen vizsgálatot csak a libanoni hadsereg végezhet el, abban nem vehet részt semmilyen más libanoni erő vagy intézmény. „Minden politikai szereplő azt mondja, hogy a libanoni hadsereg az egyetlen intézmény, amely teljes bizalmat élvez... jó, akkor a hadsereg irányítsa a vizsgálatot” – mondta. Fontosnak nevezte, hogy egy ilyen vizsgálat „átlátható, tisztességes és független” legyen. Dicsérőleg szólt a világ minden pontjáról érkező segítségről és a kinyilvánított szolidaritásról. Szerinte ez most nagy lehetőség Libanon számára, amely még mindig mély gazdasági válságban szenved.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Al-Manar televízió

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés