Neil Young jogi lépéseket tett a Trump kampányában szereplő dalai miatt

2020. augusztus 5. 13:00
Young állítása szerint Trump kampánystábja „szándékosan figyelmen kívül hagyta” kérését, hogy ne játsszák a dalait.

Neil Young kanadai zenész szerzői jogsértésre hivatkozva nyújtott be keresetet kedden Donald Trump amerikai elnök kampánystábja ellen, két dalának, a Rockin' in the Free Worldnek és a Devil's Sidewalknak a jogosulatlan használatáért. „Ennek a keresetlevélnek nem célja tiszteletlenül kezelni az amerikai állampolgárok jogait, hogy szabadon támogathassák az általuk választott jelöltet. Ugyanakkor a felperes nem tudja nyugodt lelkiismerettel engedni, hogy a zenéjét himnuszként használják fel egy megosztó, az amerikai értékekkel szembemenő kampányban, amely tudatlanságra és gyűlöletre épül” – idézi a keresetet a Deadline című filmes portál. A kanadai rocksztár jogi képviselői szerint Trump kampánystábja mindkét érintett dalt lejátszotta idén júniusban az oklahomai Tulsában tartott választási nagygyűlésen, noha erre nem volt engedélye és a zenész sem egyezett bele dalainak bármilyen politikai eseményen való felhasználásába.

Más zenészek is panaszkodnak

Az amerikai elnök kampánystábja egyelőre nem reagált a keresettel kapcsolatos megkeresésre. A Kaliforniában élő, amerikai állampolgársággal is rendelkező Young meggyőződéses demokrata. Amikor Trump 2015 júniusában bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson, a zenész tiltakozott az ellen, hogy Rockin' in the Free World című számát felhasználják a kampányban. A stáb azonban azt állította, hogy engedélyt szerzett az Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társaságán (ASCAP) keresztül. A művészeknek azóta lehetőségük van jelezni a szervezetnél, ha nem akarják, hogy dalaikat politikai célokra használják fel.

A kereset hivatalos végzést kér arról, hogy a dalokat nem használhatják fel a kampányban, továbbá 750 dollár és 150 ezer dollár (218 ezer-43,6 millió forint) közötti kártérítést igényel mindkét szerzői jogsértésért. Más zenészek is rendszeresen panaszkodnak arra, hogy a politikusok kampányfellépések során jogtalanul használják fel dalaikat. Kritizálta emiatt Trumpot már Elton John, Ozzy Osbourne, Adele és a 2017-ben elhunyt Tom Petty családja is. A Rolling Stones júniusban perrel fenyegette meg az amerikai elnököt arra az esetre, ha továbbra is felhasználja zenéjét újraválasztási kampányában.

(MTI)

Fotó: Neil YOUNG kanadai rockzenész a Long May You Run című, 1976-os dalát adja elő a XXI. téli olimpiai játékok záróünnepségén a vancouveri BC Place stadionban 2010. február 28-án. (MTI/EPA/Tannen Maury)

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én nagyon szeretem, de ez azért túlzás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés