Az utcai tüntetések hatására kész lemondani a bolgár miniszterelnök

2020. augusztus 5. 15:58
„Mielőtt hatalomra kerültünk, nem voltak autópályák, nem volt metró, nem volt mit megszállni. A csempészforgalom 34 százalékon állt, ma három százalék alatt van. Nem vagyok Radev, hogy örüljek az utcai verekedéseknek és az útkereszteződések megszállásának” – mondta Bojko Boriszov.

„Egy nappal sem szabad tovább kormányoznunk, ha az emberek nem akarnak bennünket. Nincs miért szégyenkeznünk. Mit nem csináltunk jól? Ma még nem mondhatok semmit, de különböző lehetőségek állnak előttünk, köztük olyan is, hogy én távozok, de a kormány marad”jelentette ki Bojko Boriszov a Magyar Nemzet cikke szerint. A bolgár kormányfő felajánlotta koalíciós partnereinek, hogy miniszterelnökként távozna, de a kormány folytassa munkáját.

Boriszov szerdára országos pártértekezletet hívott össze, amelyen a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt mintegy négyezer funkcionáriusa vett részt, köztük megyei elnökök, polgármesterek, önkormányzati képviselők. Újságírókat nem hívtak meg az eseményre, de a közösségi oldalakon élő adásban lehetett követni az eseményt. Elemzők szerint a találkozó legfőbb célja a párt egységének megerősítése a negyedik hete tartó utcai rendzavarások, illetve a koronavírus-járvány okozta megbetegedések ugrásszerű növekedése miatt.  „A párt egységének erősítése azért is fontos, mert fél évvel a parlamenti választások előtt a GERB egykori második embere, Cvetan Cvetanov, aki az év elején elhagyta a párt sorait, járja a vidéki szervezeteket, és korábbi párttársait próbálja átcsábítani újonnan alakuló pártjába” – írja a lap.

„Mielőtt hatalomra kerültünk, nem voltak autópályák, nem volt metró, nem volt mit megszállni. A csempészforgalom 34 százalékon állt, ma három százalék alatt van. Nem vagyok Radev, hogy örüljek az utcai verekedéseknek és az útkereszteződések megszállásának” – utalt Boriszov Rumen Radev bolgár államfőre, aki többször is felszólította az utcán lévő kormányellenes tüntetőket, hogy folytassák az erőszakos utcai demonstrációikat. „Bármikor kész vagyok távozni, készen állok rá, és nem akarom, hogy miattam bármilyen feszültség legyen” – tette hozzá.

A kormányfő a beszéd további részében méltatta eddigi kormányzásának gazdasági sikereit, az infrastrukturális beruházásait. Felvázolta, hogy amennyiben a kormánya lemondana, ügyvivő kormány alakulna, nem lenne működőképes parlament, nem lehetne törvényeket hozni a járvány kezelése, a pandémia okozta gazdasági károk helyreállítása érdekében, nem lehetne elkészíteni a jövő évi költségvetést.

Boriszov szerint az oligarchák azért fordultak ellene, mert kormánya bevitte az országot az ERM-2 árfolyamrendszerbe és a bankunióba, így már nem lehet csődbe vinni és kifosztani a bankokat, mint ahogy ez néhányszor előfordult a rendszerváltás óta.

„A GERB értekezletét tucatnyi tüntető bekiabálásokkal próbálta megzavarni, volt, akit a rendfenntartó erőknek kellett kivezetniük. Az országos értekezlet megkezdése előtt utcai demonstrálók kisebb csoportja megpróbálta megakadályozni, hogy a párttagok eljussanak az országos összejövetel helyszínére. Búcsúzóul Boriszov arra kérte párttársait, hogy ne engedjenek a provokációknak, megköszönte a rendőrök munkáját, akik megakadályozták az összetűzéseket a rendbontókkal” – tudósít a Magyar Nemzet.

A háború Radev államfő és a miniszterelnök között tovább folytatódik: a köztársasági elnök  kijelentette, hogy a kormány lemondása esetén készen áll ügyvivő kormány kinevezésére, sajtószolgálata révén bejelentette, hogy csütörtökön ismerteti és társadalmi vitára bocsátja nemzeti stratégiai tervének első fejezetét.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés