Lánchíd: se tender, se átláthatóság

2020. augusztus 03. 19:39

Nemhogy a közbeszerzést nem írták ki, de már a Lánchíd-projekt aloldala sem elérhető.

2020. augusztus 03. 19:39
null

Mint arról lapunk korábban beszámolt, továbbra sincs kiírva közbeszerzés, azonban nem ez az egyetlen aggasztó fejlemény a  a Lánchíd felújításával kapcsolatban.

Már a BKK Lánchíddal kapcsolatos aloldala sem elérhető

Cikkünk írásakor ugyanis már a BKK Lánchíddal kapcsolatos aloldala (bkk.hu/lanchid) sem érhető el, az eddigi url-ről (cikkünk írásakor 2020. augusztus 3.) már csupán a BKK főoldalára „dobja vissza” az érdeklődőket a felület, pedig szerkesztőségünk bizonyítani tudja, hogy az említett aloldal még 2020. július 10-én is működött, valamint értesüléseink szerint még az elmúlt napokban is elérhető volt.

Az aloldal, amíg elérhető volt.<br>Fotó: Wayback Machine
Az aloldal, amíg elérhető volt.
Fotó: Wayback Machine

Kérdés, hogy az aloldal „eltűnésének” mi lehet az oka, hiszen

az aloldalon a Lánchíd felújításával kapcsolatos nyilvános adatok voltak elérhetőek,

tenderanyagok, engedélyek, városházi iratok, amelyek az eddigi felületen így már nem megtalálhatóak.

Ez pedig különösen érdekes annak fényében, hogy Karácsony Gergely főpolgármester programjának kiemelt része volt az átláthatóság, az átlátható városvezetés, hiszen ahogyan főpolgármester-jelölti programjában fogalmazott:

Hetek óta ígérgetik, hogy napokon belül ki fogják írni a tendert

Ráadásul az ATV hétfői adásában már Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest is arról kérdezték, hogy miért nem írták még ki a Lánchíddal kapcsolatos tendert, amelyre a főpolgármester-helyettes a következő választ adta:

Vagyis a főpolgármester-helyettes szerint a „napokban” meg fog történni a Lánchíd felújításával kapcsolatos tender kiírása. Kérdés azonban, hogy valóban így lesz-e. Hiszen a drót.info megnézte és összegyűjtötte, hogy az elmúlt időszakban hányszor hangzott el a közbeszerzésre vonatkozó dátum.

„Ezt már hallottuk”

Karácsony Gergely június 25-én a következőképpen fogalmazott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában:

„február végéig volt érvényes az előző közbeszerzés, ezt nem tudtuk lezárni, mert nem kaptunk pluszforrásokat, ezért elkezdtük átgondolni a műszaki dokumentációt és hamarosan ki fogjuk írni a közbeszerzést.”

Július 3-án a főpolgármester már arról beszélt, hogy gyakorlatilag készen állnak, és ki tudják írni a közbeszerzést:

„most én nem tudom megmondani, hogy heteken belül vagy napokon belül, de, hogy ez gyakorlatilag mi ezzel úgy 99%-ban készen vagyunk. Volt egy kiírt közbeszerzés, ezt le kellett zárnunk, és egy új közbeszerzést készítettünk elő az elmúlt hónapokban.” „Gyakorlatilag készen állunk vele.”

Horváth Csaba (Zugló polgármestere) is hasonlóan nyilatkozott július 8-án, ő úgy fogalmazott: „a kormány ostoba ultimátumától függetlenül ki fogjuk írni napokon belül egyébként ezt a közbeszerzést. Valóban előkészület alatt áll, és ez külön gusztustalan, hogy pontosan tudják, hogy nagyjából két hétre van szükség ahhoz, hogy minden papír összeálljon és kiírásra kerüljön a Lánchíd felújítása."

Tüttő Kata július 10-én ugyancsak arról beszélt, hogy bő két héten belül kiírják a közbeszerzést: „most ebben a harmadik fázisban tartunk, bő két héten belül meglesz a kiírás” – fogalmazott.

De természetesen már ez a határidő is rég lejárt. Kérdés tehát, hogy a Kerpel-Fronius Gábor által hétfőn említett „napokon belül” milyen határidőt fog jelenteni.

A drót.info teljes „gyűjteményét” ide kattintva olvashatja.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agrippa
2020. augusztus 04. 15:17
Se ész se posztó! Csak egy posztolgatni és osztogatni szerető haligeri.
Jason Bourne
2020. augusztus 04. 13:38
"Kérdés tehát, hogy a Kerpel-Fronius Gábor által hétfőn említett "napokon belül" milyen határidőt fog jelenteni." És mi van ha ők nem földi napra értették, hanem mondjuk vénuszi napnra? 1 vénuszi nap=116 földi nap. És máris nincsenek elkésve.
Berecskereki
2020. augusztus 04. 12:22
Tarlós István több feladatot megoldott nyolc év alatt, mint Demszky 20 év alatt. A 2002 évi Lánchíddal kapcsolatos műszaki felmérések már jelezték, hogy súgós felújításra szorul a híd. Ennek ellenére semmi sem történt. 2011-ben az újabb felülvizsgálat szerint további romlás következett be. Ezt követően a BKK pályázatot hirdetett a Lánchíd, a Clark Ádám tér és a Váralagút teljes felújítására. Vagyis Tarlós István ideje alatt kezdődött el a Lánchíd felújítási terveinek az elkészítése, a forrásgyűjtés, engedélyeztetés, közbeszerzés kiírása. Vagyis Demszky Gábor főpolgármestersége alatt a témát jegelték, pedig Gyurcsány öszödi beszéde alapján ekkor pénzbőség volt. Demszky főpolgármester úr, ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csak ötletelt és növelte az adósságot, miközben semmit sem fejezett be. A 4-es metró kivitelezését is csáki szalmájaként kezelte és a Tarlós érának köszönhető, hogy nem veszítette el a főváros a teljes uniós támogatást. Az önkormányzatok hitel konszolidációja során - ami ugyancsak a Gyurcsány kormány sara közé tartozik - a második Orbán kormány 1.368.894 MFt értékben konszolidálta az önkormányzatokat. Ebből a Fővárosi önkormányzat 217.730 MFt-al, a kerületi önkormányzatok 76.617 MFt-al részesedtek, amely a teljes konszolidált összegnek Budapest tekintetében 21,6 %-nak felel meg. Az pedig, hogy a GDP kétötöde Budapesten képződik mese. Ugyanis szerény számítások szerint is legalább egyötöd vidéken keletkezik, de mivel a cégek központjai Budapesten vannak, így statisztikailag Budapestnél jelenik meg.
gyaloggos
2020. augusztus 04. 12:20
A GYÉB is rikácsolt a napokban megint, hogy kiírták a pályázatot, és majd ők... ccccc! Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik