Lampedusa polgármestere: Azonnal le kell állítani a migránsok érkezését

2020. augusztus 03. 14:11

Elsősorban Tunéziából érkeznek illegális bevándorlók.

2020. augusztus 03. 14:11
null

Tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán a migránsokkal teli hajók folyamatos érkezése miatt Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere, aki hétfő estéig adott ultimátumot a római kormánynak, ahogyan ezt az MTI-nek elmondta. Salvatore Martello a polgármesteri hivatalból a kikötő felé tartva számolt be arról, hogy  hétfő reggel óta tíz újabb hajó és csónak kötött ki.

Nem bírjuk ezt a hatalmas migrációs nyomást!” – szögezte le. „Hónapok óta tart ez a helyzet, és hónapok óta ugyanazt ismétlem: Lampedusán vészhelyzet van!” – jelentette ki. Elmondta: több mint ezer illegális bevándorló szorong a szigeten, tízszer többen, mint ahány embert a regisztrációs központ be tud fogadni.

„Nem lehet ennyi embert összezsúfolni a kevesebb mint száz férőhelyes táborban: a migránsközpontot lezárattam, oda nem engedek be több embert. A kikötőben, a Favaloro mólón helyezzük el őket, ahogy tudjuk, de a szabad ég alatt, a tűző napon nem tarthatjuk őket napokig” – magyarázta.

Salvatore, ismertebb nevén Toto Martello, 1993 és 2002 között a baloldali Demokrata Párt (PD) színeiben volt Lampedusa és a közeli Linosa szigetének első embere. Két évvel ezelőtt tért vissza a polgármesteri székbe független jelöltként. A nyár eleje óta sürgeti a vészhelyzet elrendelését Luciana Lamorgese belügyminisztertől és Giuseppe Conte kormányfőtől. A belügyminiszter július 20-án mérte fel a helyzetet Lampedusán, azonnali segítséget ígért, amely azonban még nem érkezett meg.  Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de a szicíliai polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezésekre üteme egyre lassul.

A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki

„Eddig nem történt semmi. Érthetetlen, hogy a kormány miért nem cselekszik. Úgy tesznek, mintha számukra ez a helyzet teljesen normális lenne, miközben rendkívüli migrációs, egészségügyi és biztonsági helyzet alakult ki” – tette hozzá. Közölte: ekkora nyomás talán még soha nem volt Lampedusán, pedig a sziget évtizedek óta az Észak-Afrika és Európa közötti migrációs útvonal egyik déli kapujának számít. Salvatore Martello elmondta: korábban azzal fenyegette meg a kormányt, hogy ő hirdet vészhelyzetet, és lezárja a kikötőt, de ehhez polgármesterként nincs hatásköre. Kijelentette, megoldást hétfő estétől vár, amikor a kormány ígérete szerint egy ezerfős hajót állítanak fel Szicília partjainál, és arra helyezik át a migránsokat Lampedusáról.

„Meglátjuk, mekkora hajót tudnak lehorgonyozni, és az meddig lesz elegendő, hiszen több ezer embert nem tudnak egyetlen hajón hetekig elhelyezni” – mondta Salvatore Martello. Hozzátette: ez az utolsó pillanat, mivel ha a kormány nem segít, kiszámíthatatlanná válik a helyzet. „El kell szállítani a migránsokat Lampedusáról, ki kell üríteni a szigetet, ezzel egy időben pedig le kell állítani a migránsok érkezését” – jelentette ki. Lampedusára elsősorban Tunéziából érkeznek illegális bevándorlók. A belügyminiszter a napokban egyeztetett a tunéziai hatóságokkal, forrást és eszközöket ígért a hajók leállításáért cserébe. Luciana Lamorgese bejelentette az Olaszországba márciustól érkező és gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak minél előbbi hazatoloncolását is. „A lampedusaiak sötéten látják a jelent és a jövőt. Nem igazán hiszünk abban, hogy a szigetre nehezedő nyomást gyorsan enyhíteni fogják. A regisztrációs központból a migránsok elszöknek, és most a járványhelyzetben ez még súlyosabb félelmeket gerjeszt. A lakosok és a turisták sem érzik magukat biztonságban” – nyilatkozta Salvatore Martello.

A hatezres Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor többen, mint tavaly ugyanekkor.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2020. augusztus 05. 07:03
ez egyszerűen elképesztő... milyen politikai, társadalmi, pénzügyi-gazdasági akarat állhat a bevándorlás mögött? Böföghetik a liberálfasiszták meg a Gestapo szerű NGO-ik, hogy nincs szervezett kontinensfoglalás, annak ellenére a betolakodók, megállíthatatlanul ömlenek és ömlenek... akik meg próbálnak ellene tenni, azok ellen bevetik a lügenpresséjüket és megpróbálják lejáratni, ellehetetleníteni... szabályos civilizáció-gyilkolás, amit haladárék csinálnak, szerintem bűntény.
az ember
2020. augusztus 04. 13:47
Lampedusia legyen ezentúl börtönsziget. A migráncsok bemehetnek, de soha el nem hagyhatják. A hülye polgármester meg elkésett 10 évet a nyavalygásával.
atila68
2020. augusztus 04. 11:40
"...a szabad ég alatt, a tűző napon nem tarthatjuk őket napokig" Nem?
Teréz A Piréz
2020. augusztus 04. 08:28
Jó reggelt, Totó elvtárs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik