Az Adatvédelmi Hatóság elnöke Facebookról szóló jogszabályt kért a kormánytól

2020. augusztus 1. 13:31
Péterfalvi Attila javasolta, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, ami szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat.

A szólásszabadságot és az információáramlást sérti a Facebookon hullámszerűen bekövetkező indokolatlan személyes profilfelfüggesztés gyakorlata – írja a Magyar Nemzet. Szakértők szerint szükség lenne a közösségi oldal szabályozására magyar jogszabályokat alkotni, viszont olyan adatvédelmi kérdésekben, mint a személyes okmányok bekérése, a magyar hatóságoknak nincs mozgástere.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke javasolta, hogy

a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt,

amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát.

Második felfüggesztési hullám

Simon János politológus a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy egy politikai kampányban elkövetett letiltáshullámmal a Facebook tulajdonosa erős befolyással bír a választás kimenetelére. A nyár folyamán immár a második személyes profilfelfüggesztési hullám söpört végig a Facebookon. Tömegével, indokolatlanul, szűrés nélkül függesztett fel a Facebook személyes profilokat, amelyeket csak a személyi igazolványról készült fotó elküldése után, napokkal később oldottak fel.

A felfüggesztések gyakorlata aggályos,

hiszen gátolja a szabad véleménynyilvánítást,

az információáramlást és egyes helyeken a munkavégzést is. Egyelőre csak találgatások vannak arról, hogy mi állhat az újabb letiltási hullám mögött. Az viszont érdekes, hogy az időpont egybevág Donald Trump amerikai elnök azon felvetésével, hogy a koronavírus miatt el kellene halasztani az őszi amerikai elnökválasztást.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés