A tüntető eltüntethető, de a vírus marad

2020. július 31. 14:18
Braunsteiner Áron
Új Szó
Trump arra az Amerikára mutogat, amelyet négy éve kormányoz.

„Donald Trump július 14-én szövetségi egyenruhásokat küldött Oregon államba, Portlandbe, ahol már több mint hatvan napja tüntetnek, és graffitizők firkálják össze a szövetségi bíróság épületét. A tüntetések még hevesebbek lettek, amióta a belbiztonsági minisztérium ügynökei megérkeztek a városba, és az erőszak is napról napra fokozódik.

Ellen Rosenblum, Oregon állam főügyésze pert indított a belbiztonsági minisztérium és más szövetségi irodák ellen, mert szerinte alkotmányellenes taktikákkal, ok nélküli, emberrablásnak is beillő letartóztatásokkal próbálják megfékezni a tüntetéseket. Portland polgármestere is tiltakozott az egyenruhások jelenléte ellen, kijelentette, ő nem kérte a szövetségiek segítségét, és a jelenlétük csak rontott a helyzeten.

Annak okát azonban kár lenne a portlandi fejleményekben keresni, hogy Trump miért vezetett be ilyen szigorításokat. Sokkal többet árulnak el a legfrissebb júliusi közvéleménykutatások. A FiveThirtyEight felmérése szerint Joe Biden átlagosan 8 ponttal vezet Trump előtt. Kétszer akkora az előnye, mint amennyi Hillary Clintonnak volt 2016-ban, és ez bizony jóval több annál, mint ami még statisztikai hibának nevezhető. A közvélemény-kutatásokból az is kiderül, miért áll egyre rosszabbul Trump szénája. Az egyik fő ok a koronavírus-járvány kezelése. A Fox News közvélemény-kutatása arról árulkodik, hogy – ami a járványt illeti – Bidenben 17 százalékkal többen bíznak, mint az elnökben. Az emberek 29 százaléka gondolja úgy, hogy most a járvány a legnagyobb probléma az országban, és a lakosság több mint fele, 51 százaléka véli úgy, hogy a kormány egyáltalán nem tud mit kezdeni a helyzettel.

Nem is csoda, hogy az amerikaiak nem bíznak Trumpban, kezdettől nem vette komolyan a világjárványt. Olyanokat mondott, hogy a vírus majd egyszerűen eltűnik, és kész. Ezzel szemben a halálos áldozatok száma az Egyesült Államokban túllépte a 150 ezret, és a fertőzöttek száma júliusban kétszer annyi volt naponta, mint amennyi áprilisban, a legrosszabbnak hitt időszakban.

Úgy tűnik, az amerikaiak nagy része átlát a Trump-féle szemfényvesztésen, az elnök pedig megijedt. Fél.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés