Kormányinfó: nem jönnek újabb szigorítások

2020. július 30. 9:24
A magyar kormány fenntartja a jelenleg érvényben lévő szabályokat. Gulyás Gergely elmondta: a cél az, hogy szeptember elsejétől a szokásos módon lehessen elkezdeni a tanévet. A csütörtöki kormányinfón az is kiderült, hogy a kormány 5,3 milliárdos támogatási programmal segíti a nehéz helyzetbe került zenészeket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztató elején megemlítette, hogy szerda este EU-s kormányülés is volt a magyar mellett, így este fél tizenegyig elhúzódott a kormánytagok tanácskozása. A miniszter hozzátette, hogy a magyar kormány már hosszabb ideje elemzi a járványügyi intézkedéseket, illetve más országok számait. Gulyás ezután felsorolt néhány adatot az európai országok napi új esetszámainak alakulásáról, és megállapította: közeledik a második hullám.

„A környező országokban egyértelműen romlott a helyzet, de a világtendencia is rossz irányba halad” – tette hozzá. Magyarországon azonban stagnálás figyelhető meg. „A jelenlegi szabályok beváltak, Magyarországon a fertőzöttség alacsony” – emelte ki Gulyás. A kormány ezért az operatív törzs véleményét is kikérve úgy véli: a hatályba lévő szabályokon való változtatás kockázatos. Ennek értelmében a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályok augusztus 15-e után is fennmaradnak. A miniszter elmondta, hogy a cél az, hogy szeptember elsejétől a szokásos módon lehessen elkezdeni a tanévet.

A zenészek megsegítésére pedig külön pénzeket szán a kormány, 5,3 milliárdos támogatási program indul – derült ki a tájékoztatóból. Gulyás elmondása szerint garázskoncert – sorozatokat fognak rendezni, a felvételek mindenki számára elérhetőek lesznek. A programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le. A intézkedés neves producerek segítségével fog megvalósulni, a támogatásból jelentős részt kapnak  a cigányzenészek is.

Gulyás Gergely elmondta, a tegnapi kormányülésen Magyar Posta helyzete is szóba került. A postások béremelést kértek, méltatlanul keveset keresnek de mivel a cég veszteséges, ezért a béremeléshez szükség van az Európai Bizottság beleegyezésére, ennek érdekében ma levelet írtak az Európai Bizottsághoz. Ha az EU rábólint, akkor jöhet a béremelés.

A kormány döntött arról is, hogy a Hajógyári-szigeten semmilyen beruházást nem engedélyez. „A kormány továbbra sem kíván olyan beruházást támogatni, amit a helyi önkormányzat, a főváros nem támogat” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: a Kovács Katalin Sportközpontnak új helyszínt keresnek, amely várhatóan a Velencei-tó környékén lesz.

„1 132 000 magyar ember töltötte ki a nemzeti konzultációt” – ismertette a legfrissebb számokat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki mindenkit arra buzdított, hogy augusztus 15-ig küldje vissza a kérdőívet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy húzd meg erezd meg dolog. Az angolok tegnapelőtt jelentették be, hogy a spanyoloktól (az angol Balaton) visszatérő angoloknak 2 hét karantén lesz kötelező, ezen megy az őrjöngés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés