A Portfolio is kiszámolta, mennyi uniós pénzt kapunk

2020. július 29. 9:29
Az 51,5 milliárd eurónyi összes uniós forrás a 2018-as GDP közel 35 százalékát teszi ki.

A jelek szerint nem véletlenül maradt el idehaza az a kormányzati bejelentés, hogy konkrétan mennyi EU-s pénzt tudott kiharcolni Magyarországnak 2021-2027 közöttre Orbán Viktor kormányfő vezetésével a magyar stáb a maratoni EU-csúcson, számol be a Portfolio. A koronavírus miatti helyreállítási alapból ugyanis kalkulációk szerint az eredeti tervnél 2,4 milliárd euróval kevesebb támogatást kaphat majd Magyarország, és valószínűleg ezt kompenzálja túl az a „valamivel több, mint 3 milliárd euró” felzárkóztatási többlettámogatás, amit a kormányzati kommunikáció szerint sikerült kiharcolnia a miniszterelnöknek. Még ezzel együtt is borzalmasan nagy összegről, 51,5 milliárd eurónyi összes uniós forrásról beszélhetünk, ami a 2018-as GDP közel 35%-át teszi ki és a portál által vizsgált öt régiós ország közül a második legnagyobb arányszámot jelenti a románok után.

3 milliárd euró többlet – Konkrétumok nélkül

Míg a lengyel és a román kormány legalább részben elmondta, hogy mennyi EU-s pénzre számíthatnak a gazdasági szereplők 2021-2027 között az új helyreállítási alapból (NextGenerationEU) és a normál uniós költségvetésből, addig idehaza a kormányfő és Varga Judit igazságügyi miniszter csak annyit jelzett, hogy 3 milliárd euróval több uniós támogatást sikerült kiharcolni.

De azt, hogy mihez képest kell ezt érteni és mennyi így a ténylegesen várható forrás, még mindig nem tudjuk.

Azt még az EU-csúcs zárása utáni órákban megfejtette a Portfolio, hogy valószínűleg a magyar emberek szegénységére hivatkozó mondattal tudta elérni ezt a 3 milliárd eurós pluszt a kormányfő, és még aznap készített egy óvatos becslést arra, hogy a különböző csatornákon át mennyi EU-s pénz várható. Akkor azt kalkulálta, hogy a mostani ciklus 39 milliárdjához képest 52,8 milliárd euróra, azaz mintegy 35 százalékkal többre számíthat az ország és ehhez még hozzájön a magyar állam mintegy 10 milliárd eurónyi kötelező kiegészítése.

Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában a Portfolio óvatos becsléseire hivatkozva vezette fel a témát a műsorvezető, de végül nem mondott konkrét számokat a kormányfő. Csak arról beszélt, hogy a normál EU-s pénzek és a helyreállítási alap együtteseként nő az elosztható forrás az egész EU-ban és így Magyarországon is, illetve azt emelte ki konkrét számok bemondása nélkül, hogy az EU-csúcs eredeti „igazságtalan javaslatához” képest „háttérben kötött megállapodásokkal” és kialakított helyzetek segítségével valamivel több, mint 3 milliárd euró pluszt sikerült a tárgyalási csapatával együtt kiharcolnia.

(Portfolio)

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EP kesöpörte a költségvetést és a kötvénykibocsátást. A tartozkodókat sem adták hozzá.

Szerintem hibázott aki szemlézte a portfolio.hu cikkét, mert nem tette be az összefoglaló táblát.

Az pedig ismételten előforduló hiba, hogy egy hét éves költségvetési ciklust hasonlít össze egy éves adattal.
Mivel szakmai lapról van szó, joggal tételezhető fel, hogy tudatos félrevezetésről van szó.

"Még ezzel együtt is borzalmasan nagy összegről, 51,5 milliárd eurónyi összes uniós forrásról beszélhetünk, ami a 2018-as GDP közel 35%-át teszi ki és a portál által vizsgált öt régiós ország közül a második legnagyobb arányszámot jelenti a románok után."

Egyévnyi GDP-t egy hétéves ciklus összegével összehasonlítani semmi értelme. Ez évi 5%. Jelentős összeg, de borzalmasan nagynak nem nevezném.

Konkrétan guglizz rá.
Tudod, a gugli a te barátod is!!

Olyan pénzeket számolnak, amik nincsenek

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés