A hatalom félt a pszichológiától!

2020. július 28. 21:10

Bagdy Emőke
Képmás
A pszichológus szakma feleslegessé, tevékenysége üldözötté vált a kommunizmusban. A proletárdiktatúra 1956-ig dühöngő állapotban volt. Interjú.

„Nem hittek benne, vagy féltek tőle?

Világos, hogy féltek tőle! A kommunista rezsimben a hatalomnak olyan emberekre volt szüksége, akik hűek a rendszerhez, akik nem gondolkodnak önállóan. Akkoriban nem a klinikai területet támadták, hiszen az alig létezett, hanem a pedológiai irányzatot, amely tulajdonképpen a pszichológia átlélegzése a nevelő munkába, hogy ne csak oktassunk, hanem a személyiséget is formáljuk, vagyis szabad lelkű, szabad gondolkodású, autonóm személyiségeket neveljünk. A kommunista diktatúra félt az autonóm gondolkodástól, ezért lehetetlenítették el – sok mással együtt – a pszichológiát. A magyar pedológust, Mérei Ferencet is elítélték. A tesztek használatát megtiltották. A pszichológus szakma feleslegessé, tevékenysége üldözötté vált. A proletárdiktatúra 1956-ig dühöngő állapotban volt.

Mondhatjuk, hogy üldözték a szakma képviselőit?

Az elnémítás, tiltás, a pszichológia kvázi megsemmisítése tetszhalál-állapotot idézett elő. Nagynevű szakemberek messze kerültek a hivatásuktól, Marton Magdának például állatkísérletekkel levegőtisztasági kutatásra kellett áttérnie. 1956-ig igen kevés szakmai működésnyom maradt, az is a rendszert kiszolgálókhoz vezet vissza. 1956 a forradalom, a nagy átrendeződés korszaka volt. Kádár puha diktatúrája következett, a tiltás, tűrés, támogatás három T-je határozta meg a szellemi életet. Ekkor kezdett ébredezni a tetszhalálból a pszichológia. 1958-ban mint tudományt rehabilitálták, megindult az egyetemeken a tanítása, majd 1963-ban az alkalmazott pszichológus-képzés. Ekkortól egy csodálatos, fellendülő folyamat vette kezdetét, amit magam úgy jegyzek, mint a »fényes szellők« pszichológiatörténeti korszakát. Lelkesedés, aktivitás, önkéntes szolgálat, a szakma felépítése indult meg. A klinikai terület újjászületett, ismét csak a Lipótmezőn.

Ön mikor lett aktív részese és formálója ennek a folyamatnak?

A gyakorlati pszichológia, amely az emberek szolgálatába állítja a lélektani tudást, 1963-ban éledt újjá. Korábban származási okból nem vettek fel az egyetemre, és végül ez lett az én nagy szerencsém, mert így az első fecskékkel végezhettem a klinikai szakágon. 1964-ben Mérei Ferenc az Országos Ideg- és Elmegyógyintézet második emeleti szobácskájában megalapította azt a laboratóriumot, amely aztán a magyar klinikai pszichológiai képzés bölcsője lett. Kijártunk hozzá gyakorlatra, mert börtönviseltsége miatt tilos volt az egyetemi képzésbe bevonni. Mind felnéztünk rá! Folyamatosan alkotómunkát végzett. Jellemző rá, hogy a börtönben zseblámpafénynél, ceruzacsonkkal írta meg a Lélektani napló négy kötetét, amely kijutva szamizdatként terjedt a tilalom idején. Mérei igazi mester volt, mindent teljes gondossággal megtanított, a szakmai személyiséget is csiszolta.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Szikra nyomda Értelmező szótára szerint a pszichológia "burzsoá áltudomány" volt.

Az orvosok sem képesek "minden" testi bajt meggyógyítani. Sőt, előfordul, hogy egy sima staphylococcus fertőzés is halálos lehet, annak ellenére, hogy van rá régóta antibiotikum. Ezek nem egzakt, ahogy az angolban nevezik nem "hard science" tudományok, mint a matematika vagy a fizika.

Abban viszont egyetértek, hogy:
- A pszichológiaképzés botrányos.
- A magyar, de sokszor a külföldi szakirodalom botrányos.

Ezért érdemes megválogatni, hogy mit tanul az ember (ha teheti, hogy válogat). Érdemes a klasszikusokkal kezdeni. A pszichológia azon része, ami számokkal, különféle statisztikai modellekkel igazolt, ezen a területen is születnek érdekes eredmények.

Amit a hazai könyvekben az IQ-ról írnak, az pedig egész egyszerűen minősíthetetlen, egy szavukat ne hidd el. Az IQ mérés a pszichológia egyik legmegbízhatóbb, leginkább igazolt, alátámasztott ága. Az, hogy mindenki úgy érzi, vitatkoznia kell az IQ mérés hatékonyságával, csak azt igazolja, milyen csapnivaló a színvonala a pszichológia képzésnek.

Ha az IQ érés megbízhatatlan, akkor az egész pszichológiát le lehet húzni a klozeton, mert az összes többi statisztika ennél csak megbízhatatlanabb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés