Most először magunkat kell megmenteni, hogy majd másokon is tudjunk segíteni

2020. július 27. 19:48

Azbej Tristan
Magyar Kurír
Semmilyen olyan támogatást nem fogunk külföldre vinni, amire itthon szükség van a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, a magyar emberek megsegítéséhez. Interjú.

„Hogyan kerültek kapcsolatba a Hungary Helps Programon keresztül a szentföldi iskolákkal, illetve a klasszikus Szentföld (Izrael, Palesztin Hatóság, Jordánia, Ciprus) területén található iskolákról van szó?

A mostani támogatásunk a palesztinai és jordániai területeken lévő iskolákat érinti. Az év kezdetén programot indítottunk a Szentföldi Ferences Kusztódia izraeli területen lévő iskoláinak támogatására. Magyarország 2016 elején indította el az üldözött keresztények támogatását célzó programot: ez az általános, humanitárius programunk, a Hungary Helps Program egyik legismertebb és legfontosabb része. A koronavírus-járvány során azt tapasztaltuk az általunk támogatott keresztény közösségekkel kapcsolatban, hogy a keresztény kisebbségeket ez a pandémia halmozottan sújtotta. Ez igaz azokra az országokra, ahol üldözik a keresztényeket – ezekben a fizikai üldözéshez kapcsolódott a gazdasági diszkrimináció –, de igaz azokra is, ahol nem üldözik a keresztényeket. A Szentföld országai is ilyenek, ebből a szempontból a béke szigetének számítanak. A keresztények az egész Közel-Keleten kisebbségben vannak, lélekszámuk három-négy százalék, azaz 12-15 millió ember. A Szentföldön azonban biztosított számukra a vallásszabadság. Jordániában a katolikus karitász nemcsak a nehéz helyzetű helyi keresztény és nem keresztény emberektől gondoskodik, hanem az Irakból és Szíriából odamenekültekről is. A támogatáskérést a katolikus egyházi vezetőtől, a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus vezető adminisztrátorától, Pierbattista Pizzaballától kaptuk, illetve a korábban már támogatott Jeruzsálemi Latin Patriarkátus jordániai vikárius püspökétől, William Shomalitól. Mindketten jártak már Magyarországon. Beszámolójuk szerint a tágabb értelemben vett Szentföld legfontosabb intézményei, a katolikus iskolák a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt egészen kilátástalan helyzetbe kerültek. Több millió dolláros hiányuk halmozódott fel, emiatt nem tudják folytatni a működésüket. Ezért a jordániai egyházi vezetők segítségkéréssel fordultak hozzánk. Ez több szempontból is súlyos, hatalmas probléma, és túlmutat az ottani kereszténység helyzetén és jövőjén. Többgyermekes családapaként úgy gondolkozom: ha gondok merülnének fel a gyerekeim taníttatása terén, keresnék olyan iskolát, ahol biztosított a nevelésük, oktatásuk. Ha az oktatási-nevelési intézmények nem maradnak fenn, az hozzájárulhat a keresztények Szentföldről való elvándorlásához. A palesztinai és jordániai keresztény iskolákba nem csak keresztények járnak, sőt a diákok több mint fele muszlim. A keresztény iskolák fenntartásának missziója tehát nemcsak a kereszténység fenntartását szolgálja, hanem hosszú távon a békés egymás mellett élést is, a keresztények és muszlimok kölcsönös elfogadását, ami az egész régió békéjét és a keresztények fennmaradását is szolgálja. Ezért tartottuk fontosnak ezeknek az intézményeknek a támogatását.

A koronavírus-járvány mennyiben hátráltatta a segítség gyakorlati megvalósítását?

Amikor elindult itthon a járvány elleni védekezés, úgy gondolkoztunk: Magyarország nagyon fontos küldetése a világon élő keresztény közösségek megsegítése, de most először magunkat kell megmenteni, hogy majd másokon is tudjunk segíteni. Ezért semmilyen olyan támogatást nem fogunk külföldre vinni, amire itthon szükség van a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, a magyar emberek megsegítéséhez. Mivel azonban a hazai védekezés első szakasza sikeres volt, a magyar kormány úgy döntött, hogy a Szentföldről érkezett segítségkérést nemcsak meghalljuk, hanem támogatni is fogjuk. Ezért egymillió dollárral támogatjuk a szentföldi iskolákat. Palesztinában és Jordániában negyvenhárom iskolát tart fenn a Katolikus Egyház. Közel húszezer diákról van szó, az ő oktatásuk folytatásához járultunk most hozzá.

A Hungary Helps Program folytatódik?

Igen, mégpedig teljes gőzzel. A nemrég megszavazott jövő évi költségvetési törvényben az eddigi súlyának megfelelően szerepel a Hungary Helps Program.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés