Példa nélküli válságban a svájci óragyártás

2020. július 26. 11:18
„Példa nélküli válságba” került a svájci óragyártó ágazat, miután a koronavírus-járvány hatására jelentőset zuhant a kereslet.

„Példa nélküli válságba” került a svájci óragyártó ágazat, miután a koronavírus-járvány hatására zuhant a kereslet és különösen a második negyedév egy jelentős részében ideiglenesen szünetelt a gyártás, a kiszállítás és az értékesítés – áll a svájci óraipari szövetség (FHS) közleményében. A szervezet honlapján szereplő adatok szerint júniusban a teljes óraexport értéke éves összevetésben 35,1 százalékkal, 1,131 milliárd frankra csökkent. Ezen belül a karórák kiviteléből származó bevétel ugyancsak 35,1 százalékkal, 1,070 milliárd frankra esett. A múlt hónapban minden ársávban csökkent a karórák eladása, darabszámra 55,4 és 36,8 százalék között mértékben, értékben számolva pedig a csökkenés 48,1 százalék és 36,5 százalék között volt. A legnagyobb visszaesés az eladott karórák esetében a 200 frank alattiaknál volt, 55,4 százalék tavaly júniussal összevetve. Ebben a kategóriában a bevételcsökkenés 48,1 százalékot tett ki. A 500 és 3 ezer frank közötti közepes árkategóriájú karórák esetében az eladásszám 39,7 százalékkal csökkent az értékesített órákból származó bevétel pedig 39,3 százalékkal esett vissza. A 3 ezer frank feletti órák esetében az eladott darabszám 48,3 százalékkal esett, az ebbe a kategóriába tartozó órák eladásából származó bevétel pedig 35,1 százalékkal mérséklődött éves összevetésben.

Júniusban a legfontosabb felvevő piac Kína volt 16,6 százalékos piaci részesedéssel, az ide irányuló órakivitel érték 47,7 százalékkal, 187,9 millió frankra emelkedett. A svájci órák második legnagyobb piaca áprilisban Hongkong volt 8 százalékkal, a svájci export 54,6 százalékkal, 90,1 millió frankra zuhant. A harmadik legfontosabb piac 7,7 százalékos részesedéssel az Egyesült Államok volt, ahová a múlt hónapban exportált svájci órák értéke 87,4 millió frank volt, 57 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A negyedik legnagyobb, 6,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Németországban a svájci órák eladása 21,3 százalékkal, 76,7 millió frankra zsugorodott. Az 6,4 százalékos piaci részesedésű Szingapúrban az értékesítés 26 százalékkal, 72,2 millió frankra, az 6,1 százalékos részesedésű Nagy-Britanniában pedig az eladás 44,7 százalékkal, 68,6 millió frankra süllyedt.

Júniusban ebbe a hat országba irányult a svájci óraexport 51,5 százaléka, az eladásból származó együttes bevétel 31,3 százalékkal, 582,8 millió frankra csökkent. Svájc az idei első hat hónapban 6 milliárd 900 millió frank értékben exportált órákat, ami 35,7 százalék csökkenés a tavalyi azonos időszakkal összevetve, ezen belül a második negyedévben a visszaesés 61,8 százalék volt. Svájc tavaly 21 milliárd 681 millió frank értékben exportált órákat, 2,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Fotó: MTI/ EPA/ Salvatore Di Nolfi

(MTI)

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most akkor megsajnáltam őket. Jó, egy kicsit tényleg. De a helyzet az, hogy irritálja a bőrömet az óra. Amúgy elegáns karkötő, férfiak is hordhatják, némi haszna is csak van, szóval szerintem divatban fog maradni.

Ellenpélda:
40 (negyven) éves Roamer Rockshell Automatic - ma is kifogástalanul működik.

Válaszok:
lynx | 2020. július 26. 19:23

Na meg az "okos órák" is hasítanak. A "hagyományos" órákra egyre kisebb a kereslet, miután pedig az okos órák is pontosak, ez egyre inkább betesz a konkurenciának.

A NER arisztokrácia nyilván nem adja alább!!!

Nálunk a családban is van két Doxa meg egy Omega, a legfiatalabb is 40 éves. Ezek mechanikusak, időnként szervízelni kell őket, szétszedik, elmossák, friss olajjal újra összerakják és megint pontosak évekig. A rugó ha eltörik kicserélik.
Van egy kvarc Longiness is, ez újabb, ebbe néha elemet kell cserélni, meg néha el is kell vinni szakszervízbe, ahol friss tömítéseket kap, meg újra húzzák a szoftverét.
A svájci óra sem örökmozgó, ha elhanyagolják nem megy.
Az a helyzet, ha leül az ember egy komolyabb üzleti tárgyalásra, megnézik az óráját is. Ez van. Ha csóró igénytelennek látszol, nincs üzlet.

A háború végén leszerelték a német gyárakat és hazavitték. Az óragyártó gépeket is.
Nézd meg, mennyibe kerül most egy mai német óra. Egy Glashütte.
Azok a régi szovjet-orosz órák még a régi német gépeken készültek és jók voltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés