Románia válhat az első országgá, akit kizárnak az űrügynökségből

2020. július 25. 12:23
115 millió euróval lóg Bukarest.

Szavazati jogát már 2018-ban megvonták, most pedig azzal fenyegetik Romániát, hogy kizárják az Európai Űrügynökségből, ugyanis Bukarest 115 millió euróval lóg a szervezet irányába. Románia 2011-ben csatlakozott a párizsi székhelyű szervezethez, mely az űr felderítésével és a benne rejlő lehetőségekkel foglalkozik alapvetően. Az űrügynökség minden tagja köteles tagdíjat fizetni és anyagilag támogatni a kutatási programokat. Románia ezen kötelezettségeinek 2017 óta nem tesz eleget, melynek köszönhetően az ország 2018-ban elveszítette szavazati jogát. Románia 2017 óta 115 millió eurós tartozást gyűjtött fel, melyet többszöri felszólításra sem törlesztett, így most az ügynökség a végleges kitiltással kezdte el fenyegetni az országot.

Az űrügynökség 45 éves fennállása óta még sosem volt rá példa, hogy bárkit is ki kelljen zárni, így ha fenyegetésük valósággá válik, Románia lehet az első ilyen állam. A romániai oktatási minisztérium 2019-ben megígérte, hogy megkezdi a törlesztést, ám ezen ügyben azóta sem történt előrelépés. Ez annak a függvényében aggasztó kifejezetten, hogy a 2019-es tartozások további 20 millió euróval gyarapodtak az elmúlt egy évben. Bukarest azóta egyszer elővette a törlesztés tervezetét, hogy egy 6,2 millió eurós (a teljes tartozás 5,83 %-a) törlesztésről döntsenek, ám a törvényhozás ezt sem fogadta el.

Az Európai Űrügynökségbe befizetett összegek szerepe jelentős, hiszen ezeket forgatják bele a különböző kutatási projektekbe. Kifejezetten aggasztó a történetben, hogy Románia az elmúlt 4 évben 185 szerződést kötött a szervezettel kutatási, fejlesztési és innovációs programokra, melyeket a szervezet finanszírozott is. A szervezet büntetőkamatokat is megállapított, melyeket szintén Bukarestnek kell majd kifizetnie.

Fotó: MTI/ EPA/ Jurij Kocsetkov

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ceausescuval nem az volt a baj, hogy visszafizette az államadósságot, hanem hogy ezt milyen áron valósította meg. A saját lakosságát megnyomorítva.

Soha nem fogják befizetni. Amit kaptak, azt köszönik, hehe.

Pont ezért benne van a pakliban, hogy előfordulhat az a helyzet, amikor a románok nem fogják fizetni az eu-s hitelt.....
Ki nézem belőlük.

Pillanatnyilag 115 millió Eu pluszban van. Mitől nem gazdag?

Én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy a hitelfelvételhez két ember kell. Valaki, aki adja a hitelt, és egy másvalaki, aki felveszi. Ceausescu függetlenedni akart a KGST-től, azért vett fel devizahiteleket, ekkoriban lett a Nyugat kedvence, aztán meg rájött, hogy a Nyugat sem ad neki olcsó hitelt a két szép szeméért, akkor meg hirtelen tőlük is függetlenedni akart. Eközben meg nem igazán érdekelte az, hogy ezért milyen árat kell fizetnie az egyszeri szerencsétlen románnak, aki csak páros napon használhatta a gépkocsiját, meg nem kapott kaját a boltokban.

https://pestisracok.hu/a-roman..

ezért miért nem hisztiztek a ballibek, az ngo-k, a különféle jogvédők?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés