Hagia Sophia: egymásnak esett a török és a görög külügy

2020. július 25. 16:33
A görög miniszterelnök szerint Erdogan egy bajkeverő.

Újabb csörte játszódott le szombaton Törökország és Görögország között az isztambuli Hagia Sophia mecsetté alakítása kapcsán. A korábban múzeumként funkcionáló épületben pénteken tartották az átalakítást követő első muszlim imádságot.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint azok, akik kritizálják a lépést, Törökország és a muszlimok ellen ágálnak. „Látjuk, hogy azoknak az országoknak a célpontjai, akik olyan nagy zajt csaptak a Hagia Sophia ügyében, nem az épület, vagy a Földközi-tenger keleti medencéje. A célpontjaik a törökök és a muszlimok jelenléte a régióban” – fogalmazott az elnök. A török külügyminisztérium szóvivőjének szombati nyilatkozata szerint „Görögország ismét megmutatta a törökökkel és muszlimokkal szembeni ellenségességét”. 

Görögországban pénteken országszerte megszólaltak az ortodox templomok harangjai. A Hagia Sophia ugyanis különösen fontos szerepet játszik a görögök valláshoz való viszonyában. 

A görög miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz pénteken „bajkeverőnek” nevezte Erdogant, aki szerinte szembemegy a 21. századi civilizációval. A görög külügyminisztérium szombati közleménye szerint „a 21. század nemzetközi közössége elképedve áll a mai Törökország nacionalista és vallási fanatikus rombolása előtt”.

A nyitóképen: török zászlóba burkolózott férfi a mecsetté alakított Hagia Sophiában. Fotó: MTI/AP/Yasin Akgül

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés