Háromnapos lesz Oroszországban a választás szeptemberben

2020. július 24. 16:44
Oroszország 41 régiója három nap alatt fogja lebonyolítani az ősszel esedékes választásokat a parlament által a héten megszavazott törvénymódosítás értelmében.

Oroszország 41 régiója három nap alatt fogja lebonyolítani az ősszel esedékes választásokat a parlament által a héten megszavazott törvénymódosítás értelmében – jelentette be Ella Pamfilova, az orosz Központi Választás Bizottság elnöke pénteken Moszkvában. A választásokat szeptember 11-13. között fogják megtartani. Idén Oroszország 85 régiójából 83-ban fognak helyhatósági választásokat tartani, emellett 18 kormányzói posztról is döntenek, és 4 helyen tartanak pótválasztást a szövetségi parlament alsóházába. A nyenyec és hanti-manysi autonómiában a helyi törvényhozás képviselőiről fognak szavazni. Országos szinten összesen 77 ezer mandátum sorsa fog eldőlni. A voksolás fő napja szeptember 13., vasárnap lesz, ezen a napon szavazhatnak majd abban a 42 régióban, ahol a választás egynapos lesz.

Idén a járványveszély miatt Oroszországban egyhetesre húzták szét az alkotmánymódosítás ügyében megtartott országos szavazást. Pamfilova szerint az eljárás széles közben tetszést aratott. A szavazatokat a központi és a regionális választási bizottságok döntése alapján nemcsak a helyi kerületi választóhelyiségekben, de más, erre a célra kialakított és felszerelt helyeken is le lehet majd adni. Ellenzéki pártok aggályaiknak adtak hangot a választások széthúzása miatt. Ez szerintük pótlólagos lehetőségeket biztosít az eredmények manipulálására, továbbá a káder- és pénzhiány miatt megnehezíti számukra a szavazás megfigyelését. Pamfilova kifejezte meggyőződését, hogy a választási rendszer és a műszaki feltételek lehetővé teszik az előrehozott választások – a szeptember 11-én és 12-én megejtendő politikai akaratnyilvánítás – átláthatóságát. Közölte, hogy „gyakorlatilag az összes régióban” biztosítva lesz a videomegfigyelés, és ígéretet tett az ellenőrzés megszigorítására. Javasolta még, hogy a jelöltek és a pártok bővítsék ki megfigyelőik listáját. Oroszországban eddig rendszerint szeptember második vasárnapján tartották a különböző választásokat, a szövetségi parlamenti választásokat pedig a harmadikon. Pamfilova úgy vélekedett, hogy a megváltozott körülmények miatt hosszú időre „el kell felejteni” a normális választásokat.

Fotó: MTI/ EPA/ Anatolij Malcev

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés