Oligarchák, törökök, a kínai drón és a stukker

2020. július 23.
Megtisztítanák a „maffiával” összefonódott bolgár politikát a július elején utcára vonuló tüntetők. A balkániasan abszurd fordulatoktól sem mentes események megingatták Boriszov kormányfő pozícióját – valószínű azonban, hogy a politikai válság csupán az oligarchaharc újabb fejezetét jelenti.

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban.

Kisebb megszakítással 2009 óta irányítja az országot a Todor Zsivkov volt kommunista diktátor és II. Simeon utolsó bolgár cár testőréből Szófia polgármesterévé, majd miniszterelnökké avanzsáló Bojko Boriszov. Noha a populista retorikát szilárdan Európa- és Amerika-párti politikával elegyítő kormányfő az utóbbi években nehezen mosta le magáról a korrupciós vádakat, népszerűsége a koronavírus-járvány alatt növekedni kezdett. Pozíciója azonban ismét megrendült, miután néhány hete rég nem látott méretű tüntetések kezdődtek az oligarchák befolyása alatt lévő politika megtisztításáért.

„Forró ügy a környezetvédelem Bulgáriában”

Zavaros vizek

Forró ügy a környezetvédelem Bulgáriában: 2019 novemberétől a Szófiához közeli Pernik várost jelentős vízhiány sújtotta, miután szinte teljesen kiszáradt a települést ellátó Sztudenai-víztározó. A kormányzat 2016-ban jelentette be, hogy felújíttatja az ötvenes években épült tározó műszaki berendezéseit, a munkálatokkal azonban nemigen haladtak előre, s az elöregedő vezetékek miatt közben hatalmas mennyiségű víz szivárgott el. A helyzetet súlyosbította, hogy a Pernik melletti ipartelep elvonta az ivóvízkészlet jelentős részét. A tárca vezetője, Neno Dimov figyelmen kívül hagyta a víztározó kiszáradásáról szóló jelentéseket, és csupán az akut vízellátási problémák kiütközésekor értesítette az ipartelepet arról, hogy nem használhatja a tározó vizét.

„Nem kapok levegőt” feliratú táblát tart egy fiatal kormányellenes tüntető a szófiai parlament előtt 2020. július 20-án. Több száz tiltakozó követelte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és  kormánya lemondását.<br>Fotó: MTI / EPA / Vaszil Donev

A több mint nyolcvanezres lakosságú Pernikben borzasztó állapotok alakultak ki: az ellátást elvileg napi hat órán keresztül biztosították, a lakosok szerint viszont kiszámíthatatlan volt, mikor juthattak hozzá a rossz minőségű vízhez. Karácsonykor több perniki kólifertőzéssel került kórházba. Boriszov az önkormányzatot okolta a válságért, de azt is megpendítette, hogy a felelősség az „öreg nagyiké”, akik télen azért folyatják a vizet, hogy ne fagyjon be a csap. A klímaszkeptikus szólamairól is ismert Dimov helyzete januárra tarthatatlanná vált: miután a kritikusok szerint kormányzati kontroll alatt álló ügyészség nyomozást indított ellene, s előzetes letartóztatásba került, benyújtotta lemondását. Az ellenzék, de a koalíciós társ nacionalisták részéről is felháborodást váltott ki, hogy Boriszov környezetéből és a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) pártból senkinek nem vizsgálták a felelősségét a vízválság ügyében.

„»A hatalom az én kezemben van« – mondta a török párt alapítója”

Címlapkép: MTI / AP / Valentina Petrova

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés