Szijjártó: Fontos területeken szoros a magyar-francia együttműködés

2020. július 21. 20:43
Magyarország és Franciaország is egyetért abban, hogy az energiaellátásról szóló döntéseket nemzeti hatáskörben kell meghozni.

A szoros magyar-francia együttműködést hangsúlyozta az energiabiztonság területén és a terrorizmus elleni küzdelemben a külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban. Szijjártó Péter, miután tárgyalt francia kollégájával, Jean-Yves Le Drian külügyminiszterrel, a Facebook-oldalán a francia fővárosból közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország nagyon sok, számára fontos nemzetközi politikai kérdésben egy oldalon áll Franciaországgal, a két ország közösen küzd bizonyos célokért.

Az energiaellátásról nemzeti hatáskörben kell dönteni

A miniszter közölte, Magyarország és Franciaország is egyetért abban, hogy az energiaellátásról szóló döntéseket nemzeti hatáskörben kell meghozni. Hangsúlyozta, a nukleáris energia mindkét országnak fontos, ezért szorosan együttműködnek a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelemben. Hozzátette: a két állam szuverenitása súlyos megsértésnek tartja azt, ha valaki kívülről akarja megmondani, milyen energiaellátási formákat válasszon.

Magyarország és Franciaország is egyetért abban, hogy az energiaellátásról szóló döntéseket nemzeti hatáskörben kell meghozni.

Ha sikeresek tudunk lenni a terrorizmus elleni küzdelemben, akkor le tudjuk zárni az Európába irányuló migrációs útvonalakat

Szijjártó Péter a nukleáris energia területén fontos együttműködési pontként beszélt arról, hogy az új paksi atomerőmű építésében – az irányítástechnikában és a turbinaépítésben – két francia vállalat, az Alstom és a Framatome is nagyon fontos szerepet kap. A magyar diplomácia vezetője kiemelte, szoros együttműködés van a két ország között a terrorizmus elleni küzdelemben is. A terrorizmus az egyik kiváltó oka a migrációs folyamatoknak – mondta. Ha sikeresek tudunk lenni a terrorizmus elleni küzdelemben, akkor le tudjuk zárni az Európába irányuló migrációs útvonalakat, vagy legalábbis csökkenteni tudjuk az Európába irányuló migrációs nyomást – mondta a miniszter. Megjegyezte, ebből a szempontból Magyarországnak különös jelentőségű a nyugat-balkáni útvonal, a franciáknak pedig a líbiai helyzet rendezése.

A gazdasági együttműködés további fejlesztése közös érdekünk

A magyar diplomácia vezetője közös érdekként beszélt a gazdasági együttműködés további fejlesztéséről. Ismertetése szerint Franciaország a negyedik legnagyobb beruházó Magyarországon, 500 francia vállalat negyvenezer magyar embernek ad munkát. Elmondta, a felek készen állnak az együttműködés mélyítésére a védelmi ipar területén. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség 36 Airbus helikoptert vásárol, az Airbus pedig egy helikopter-részegységeket összeszerelő üzemet hoz létre Gyulán, ahol 200 embernek adnak munkát. Újabb, perspektivikus területéként beszélt az űriparról. Úgy fogalmazott: nem sok olyan ország van Európában, ahol az űripar fontos szerepet játszik. Közölte, azok a francia vállalatok, amelyek a világ legjelentősebb műholdflottáit tervezik, magyar beszállítókat vontak be bizonyos berendezések fejlesztésébe, szállításába. Kiemelte azt is, hogy majdnem hétszáz francia fiatal tanul magyar egyetemeken. Szijjártó Péter egynapos franciaországi látogatását Toulouse-ban kezdte, ahol a francia űrügynökséget kereste fel.

(MTI)

Címlapkép: Facebook

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés